zondag 9 mei 2021

Tuinplanten encyclopedie op kleur

 


Tuinplanten encyclopedie op kleur

Modeste Herwig

 

Plantkundigen zijn voor “normale” mensen rare wezens. Ze delen planten op in groepen, deelgroepen, deeldeelgroepen, deeldeeldeelgroepen, en ga zo maar door. Om een naam aan één specifieke plant toe te bedelen, stellen ze je een lange lijst vragen over de kenmerken van de plant en hanteren de befaamde dichotome tabellen. Elke vraag naar een kenmerk heeft twee mogelijke antwoorden. Als je een hele rits van die vragen beantwoord hebt, daal je af van “alle planten” tot die ene plant waar je naar kijkt, althans als je geen fout hebt gemaakt bij bijvoorbeeld de beoordeling van de bladrand, de beharing, de groeiplaats, de bloemvorm, … Niet-plantkundigen kijken naar één ding, de kleur, juist omdat de kleur het eerste is wat ons intrigeert.

De tuinplanten encyclopedie beantwoordt aan de verwachtingen. Het is een dik boek, het is encyclopedisch, het heeft een strakke opbouw en het is makkelijk raadpleegbaar. Het leuke, en ook unieke, is de invalshoek. De planten worden samengebracht op basis van de kleur. Het boek bevat twee delen, één deel met foto’s van de planten (tot pagina 287) en één deel met plantenbeschrijvingen (tot 468), aangevuld met een register. Er zijn 16 bloemkleuren en 7 bladkleuren. Om misverstanden te voorkomen, werd in het fotodeel de kleur ook aangebracht op de buitenrand van elke pagina. Geen nodeloze gedachtewisselingen dus over het verschil tussen bijvoorbeeld grijspaars en paarsviolet of witbont en geelbont. Bij elke foto staat de Latijnse naam, de Nederlandse naam, de voorkeur voor zon of schaduw, de hoogte en de bloeiperiode.  Elke pagina bevat een tiental foto’s. In het tweede deel, de plantenbeschrijvingen, staan de planten, alfabetisch gerangschikt op basis van de Latijnse naam. De lijst begint telkens met een korte beschrijving van het geslacht, met de vermelding van de Nederlandse naam, en daarna een opsomming van een aantal soorten en/of cultivars. Komen verder aan bod: standplaats; vermeerdering;  zon- of schaduw-voorkeur; hoogte;  bloeitijd (per maand); één-of tweejarig; vaste plant bol, knol- of wortelstokgewas; struik of boom; en het al of niet winterhard zijn.

Kortom, een encyclopedie dus, en vooral interessant voor mensen die vertrouwd zijn met het onderwerp. Het hoeft geen betoog, maar iedereen weet dat het maken van zo’n boek niet enkel héél véél tijd vraagt, ook veel kennis en ervaring. Modeste Herwig groeide niet enkel op tussen de tuinplanten, haar ouders en grootouders lepelden nog wat extra plantenliefde in.

Als je graag zelf aan de slag gaat om de encyclopedie te gebruiken, kies dan planten op basis van kleuren en gebruik het boek “planten combineren” van dezelfde auteur, samen met Jeanne van Rijs.

https://www.kosmosuitgevers.nl/boek/tuinplantenencyclopedie-op-kleur/