zaterdag 8 mei 2021

Planten combineren

 

Planten combineren, ontwerp zelf prachtige borders

Modeste Herwig en Jeanne van Rijs

De eerste zin van het boek vertelt héél véél. Een geslaagde beplanting is geen samenraapsel van allerlei planten. Nadenken vooraf is noodzakelijk. Het is aangenaam dat de auteurs dit niet enkel met borders doen, maar ook met het boek. Borders worden bekeken, boeken ook. De opbouw van het boek is heel nauwgezet. Inhoud en vorm zijn zeer precies op elkaar afgestemd. In één oogopslag zie je één onderwerp, linker- en rechterpagina samen. Tekst, foto’s met korte toelichtingen, en een variabele samenstelling. Indien een onderwerp meer ruimte vraagt, worden 2, uitzonderlijk 4 of 6 pagina’s toegevoegd.

Borders zijn mooi, verleidelijk, betoverend, intrigerend, aantrekkelijk, inspirerend, bekorend, aanlokkelijk, … tot je ze zelf aanlegt. De kracht van het boek is de analyse én vooral de synthese. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een border aanlegt. Het boek helpt je kiezen op basis van bijvoorbeeld de bladvorm, de kleur, de bloemvorm, het karakter, … Je leert planten groeperen en een beplantingsplan maken. Er komen verschillende types border aan bod zoals bijvoorbeeld de Engelse border en de naturalistische border. De schetsen over de opbouw van een border zijn dikwijls stapsgewijs, en gedetailleerd. Blijft lastig, het vinden en kopen van de juiste cultivar. Als je voor één border met bijvoorbeeld 30 soorten er drie moet wijzigen omdat je de juiste cultivar niet vindt, dan bekom je een ander eindresultaat. De foto’s in het boek zijn uiteraard niet enkel “ondersteunend”, ze zijn het verhaal van het boek.

Achteraan in het boek vind je de gebruikelijke lijsten. Als je de weg verliest tussen al de plantennamen, foto’s, ecologische verlangens van planten, … duikel je best even in het boek “tuinplanten encyclopedie op kleur” van Modeste Herwig, één van de twee auteurs.

https://fortegroen.nl/boek/planten-combineren