maandag 10 mei 2021

Zakboek voor de klimaattuin

 

Zakboek voor de klimaattuin, koele oases voor hete zomers

Marc Verachtert & Bart Verhelst 

Het boek speelt in op de actualiteit, het klimaatprobleem. Via klimaatadaptatie kunnen we allen een bijdrage leveren om de effecten van klimaatverandering te milderen. In het boek vind je concrete voorstellen om dit aan te pakken.

De kracht van het boek is zonder twijfel de systematische no-nonsense aanpak, in combinatie met een strak stramien. Voor 17 onderwerpen staat er een top 5 in, nooit 4 noch 6, nee steevast 5. Dat is bijzonder aangenaam. Telkens beslaat een top 5 twee pagina’s (telkens links en rechts) , met op één pagina foto’s, en op de andere een korte tekst. Je vindt bijvoorbeeld een top 5 voor dakbomen (sierbes, amberboom, moerbei, moerasboom, gewimperde linde), bolbomen, geschikte planten voor een kiezeltuin, planten voor een mediterrane heuvel, … De reeks van 15 verschillende “top 5” wordt gesitueerd in een tiental onderwerpen zoals een dak tegen de zon, borders met kleur, gratis regen- of hemelwater enz. Kortom, hou rekening met het wijzigende klimaat.

Het formaat is wat groot voor een zakboekje, en is dan ook een zakboek. Wellicht hebben tuiniers en groene-vingermensen grote zakken want 17 bij 21 cm is toch al een stevig formaat (ongeveer 3 gsm’s). De foto’s zijn vooral foto’s van middelgrote tuinen met diverse tuinhoeken, horend bij een open bebouwing. Bijna alle tuinen zien er zeer netjes uit, met geborstelde terrassen, geschoren hagen enz. Het boek is zakelijk en informatief, oogt wat gekunsteld en sporadisch komen ook enkele bedrijven in beeld. 

Een opmerkelijk hoofdstuk behandelt het gazon en stelt scherp op het groen houden van het gazon. Een opvallende keuze voor een boek met als titel klimaattuin. Klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit worden in de literatuur steeds samen bekeken, met hun onderlinge relatie. Tuinen bieden de mogelijkheid om de biodiversiteit in je nabijheid te verhogen. Wat wordt dan eerst bekeken? Het gazon. Om de biodiversiteit te verhogen, wordt voorgesteld minder te maaien, niet te mesten, niet te verticuteren, enz. In dit boek wordt uitgelegd wat je moet doen om je gazon groen te houden, dus verticuteren, regelmatig mesten, voldoende kalk strooien, … Dus het boek snel in het verdomhoekje gooien? Nee, het speelt gewoon in op een reële vraag van velen. Schaduwmuren, regenwaterwater opvangen, enz, allemaal zinvolle initiatieven. Het gazon? Dat volgt wel.

https://www.lannoo.be/nl/zakboek-voor-de-klimaattuin