woensdag 12 mei 2021

De tuin

 

De tuin

Ontdek de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren

Peter Wohlleben

 

Het is een ronduit merkwaardig boek. De titel “de tuin” laat dit al vermoeden. Het boek is behoorlijk universeel en op een veeleer hoog abstractieniveau geschreven. Het boek bevat geen enkele illustratie, enkel een coverfoto. Illustraties hoeven niet maar voor een boek over een tuin/de tuin/tuinen is dit zeer opvallend.

Tot voor een vijftal jaar was Peter Wohlleben een nobele onbekende voor het grote publiek. Hij was echter niet onbekend in het Duitse bosbouwwereldje, schreef zijn ideeën uit in een ‘gortdroog boek’, vond een uitgever en belandde wat later onder meer in de New York Times. Waarom? Hij vertelde op een heel geloofwaardige en bevattelijke manier over de communicatie tussen planten. Intussen verschijnen zijn boeken in vele landen en is door uitgeverijen zijn tekst ingebed in prachtige uitgaven boordevol uitstekende foto’s. In die zin is het nog merkwaardiger dat in dit boek geen enkele illustratie werd opgenomen.

De tekst bevat informatie over de omstandigheden, vooral de abiotische. Het weer, zon en maan, jaargetijden, klimaatverandering en dies meer. De informatie is relevant maar je kan er zelden/niet mee aan de slag. Een voorbeeld? Als je een aanbeveling zoekt over het tijdstip dat je met hoge zekerheid geen vorst meer kan verwachten, dan zegt en schrijft bijna iedereen “als je behoorlijk zeker wil zijn, wacht tot na de Ijsheiligen”. En wat schrijft Wohlleben? “klopt, maar daarna kan het ook nog vriezen”. Klopt, maar wanneer begin je dan? Een voordeel is dat hij nauwkeurig uitlegt waarom het later nog kan vriezen, maar dat is dan ook alles. Voeder je vogels in de winter? Een verhaal van vier pagina’s waarom hij vroeger “nee” zei en vandaag “ja”. Inhoudelijk aangenaam om lezen, maar, “niet onmiddellijk” bruikbaar voor de modale tuinier.

https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/peter-wohlleben/de-tuin/

 zie ook

https://jvdboek.blogspot.com/2020/02/het-verborgen-leven-van-bomen.html