dinsdag 18 mei 2021

Oudolfs garden

 

Oudolf Gardens

Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth in Somerset; Planten en beplanting

 

Rory Dusoir

 

Als je een tuin wil creëren aansluitend op een galerie, nodig je best een kunstenaar uit. Oudolf is er zo ééntje, artistiek bevlogen en wereldvermaard, vooral met zijn prairietuinen. Oudolf versterkte de artistieke beleving van de galerie met zijn tuinen. Er is een kleine omsloten tuin en een grote “buitentuin”. De omsloten tuin biedt de sereniteit van een kloostertuin (sober, minimalistisch). De grote tuin is betoverend mooi, tot je de foto’s ziet van het terrein er enkele jaren eerder uit zag. Dan is niet enkel betoverend mooi, maar ook niet te vatten hoe tovenaar Oudolf dit klaar speelde. De meester creëerde een tuinstuk.

Piet Oudolfs missie is het creëren van landschappen die kleurrijk en dynamisch zijn, maar minder onderhoud vergen dan de formele sierbeplanting in traditionele, grote Engelse tuinen. Tuinen draaien om emotie, wat Oudolf omschrijft als “mijn grootste inspiratiebron is de natuur; ik wil haar niet kopiëren, maar de emotie opnieuw vorm geven”. Piet creëert een combinatie van harmonie met wildheid, en bekomt een gestileerde natuur. Het verhullen van grenzen en patroon, het wekken van illusie. Piet werkt met een matrixbeplanting (door elkaar weven van verschillende plantensoorten in één blok; staat tegenover blokbeplanting, één plantensoort in één blok) en kiest voor soorten die vooral in de herfst en de winter idyllische beelden bieden. Om het prairietuinbeeld te bekomen werkt hij uitbundig met diverse grassen.

Kan je dat thuis ook? In principe wel, maar … Piet Oudolf werkt niet alleen, hij leidt een team. Ze werkten voltijds met verschillende mensen langdurig aan een project. Ten tweede, alles staat en valt met het ingenieuze ontwerp. Ten derde, Piet Oudolf (en zijn team) hebben een zeer uitgebreide plantenbibliotheek en –kennis. Ze kiezen voor planten  omwille van bepaalde eigenschappen die meestal enkel bij die ene cultivar van een specifieke soort voorkomen. Hollen naar het plantencentrum om de hoek leert dat je daar enkel de meest courante planten en de meest courante cultivars vindt. Oudolf ontbreekt uiteraard in hun klantenbestand. Voor het project in Somerset werkte hij met één uitgekozen kwekerij die zich op het project toelegde. Aanleg van de Piet Oudolftuin vereiste onder meer een zeer exacte tekening op de bodem en een zeer minutieuze etikettering van alle vaste planten. Kortom, je kan het in theorie niet uitsluiten, maar in de praktijk is het niet haalbaar.

Het boek is een beschrijving van een tuin en gelijktijdig een ode, een langgerekte lofrede aan Piet Oudolf, regelmatig wel wat breedvoerig en langgerekt. Het zijn soms uitgesproken lyrische beschrijvingen. Stellen dat Oudolf behoort tot de “mondiale voorhoede van de ecologische beweging binnen de tuinarchitectuur” is een gedurfde uitspraak. Een boek van 200 pagina’s over één tuin van 6 000 vierkante meter is niet voor de hand liggend. En toch, de foto’s zijn dikwijls betoverend, de illusie is overal en altijd aanwezig.

https://www.terralannoo.nl/nl/oudolf-gardens-bij-hauser-wirth-somerset