vrijdag 7 mei 2021

Snoeien & leiden

 

Snoeien en leiden

Christopher Brickell & David Joyce

Het boek is een herwerkte uitgave en dateert van 2017.

De tuin is voor beiden niet nieuw. Beiden publiceerden een behoorlijk aantal boeken over tuinen. Brickell was er beroepshalve mee verbonden (diverse leidinggevende functies, veelvuldige reizen en tientallen boeken), Joyce publiceerde 20 jaar geleden al uitgebreid over tuinieren in potten en bakken.

De kaft vooraan vertelt veel over het boek. Informatie, informatie en informatie. Veel tekst, veel illustraties en een snoeischaar. Voeg daar aan toe dat het over meer dan 800 planten gaat en dan weet je wat je vindt. Het is een technisch boek dat je kan raadplegen. Het boek bevat heel veel tekst, 3 kolommen per pagina, met behoorlijk kleine letters. Uiteraard is de informatie netjes geschikt, vind je registers enz. De foto’s zijn correct, de illustraties helder. Het is een hele uitdaging om iets te bedenken wat je niet in het boek vindt. Vooral de schetsen met de exacte aanduiding van de plaats waar je moet snoeien zijn handig.

Maar snoeien is ingrijpen, en ervaring is een voordeel. Zelfs met het beste handboek en de beste lesgever ter plaatste blijft het snoeien van bijvoorbeeld een hoogstam fruitboom een proces van keuzes, keuzes en keuzes. Die keuzes moet je zelf maken, telkens opnieuw. Als je er dan in slaagt om nauwgezet te onthouden welke keuze je vorig jaar maakte en hoe de plant reageerde, bouw je zelf ervaring op. Als dat niet lukt, laat je beter een ander snoeien.

https://www.terralannoo.nl/nl/terras-handboek-snoeien-leiden-nieuwe-editie