dinsdag 11 mei 2021

Volkstuinverhalen

 

Volkstuinverhalen, over het groene stadsleven

Suzanne de Boer & Marieke de Geus

Het boek bevat heel gewone verhalen van heel gewone mensen. Het is een Nederlandse versie van “iedereen beroemd”. Alle verhalen spelen zich af in een volkstuinen. Elke kleine tuin maakt deel uit van een groter geheel, elk plekje wordt benut, en iedereen deelt in en werkt mee aan het geheel. De boodschap is zeer helder: “waardeer de kleine dingen in je leven”. Alle voorbeelden zijn voor iedereen haalbaar, althans als je een plekje kan bemachtigen. In Nederland wordt gewerkt met wachtlijsten, en soms moet je wel 10 jaar wachten. Wat ook opvalt, is het veelvuldig hergebruik van afgedankte spullen, een stukje dakgoot, enkele dakpannen, oude autobanden, flessen, … alles kan worden gebruikt in je volkstuin.

De oversteektuin, de duiventuin, de schone moestuin, de eetbare tuin, de ateliertuin, de watertuin, tiny tuinhuizen, de tuin als toevluchtsoord, eten van de tuin, een tuin vol thee, koken zonder stekker, een postzegeltuin, een groendak, … Tussendoor leer je compost maken, wat biodiversiteit is, hoe je permacultuur kan toepassen, bouw je een bijenhotel met afgedankte spullen (“Air Bee ’n Bee"), leer je gier maken, ontmoet je dames die trots zijn op hun bijnaam “takkenwijven”, … Omdat de tuin een openluchtschool is mogen bijvoorbeeld de “zaaimissers” niet ontbreken. 

Het boek bevat voorbeelden uit verschillende Nederlandse steden. Verschillende mensen vertellen ook dat ze hun tuin(tje) gebruiken als toevluchtsoord en er graag overnachten, meestal met een kleine houtkachel in de nabijheid. Geen nood, alles is ook in Vlaanderen toepasbaar.  

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/volkstuinverhalen.html