donderdag 26 november 2020

Maak je eigen jungle

 


Maak je eigen jungle, meer dierenleven in je tuin  Katja Staring, Anna Kemp & Kim Veenman


 “Bestaat er een jungle zonder Baloe de beer”? zou zo een vraag uit de quiz “de slimste mens” kunnen zijn. Ja. “En kan het dan wel een goed boek zijn? Ja. Dit boek biedt een originele kijk op een traditioneel onderwerp, je (eigen) tuin. Een tuin inrichten is eenvoudig. Vanuit de thermodynamica weten we dat natuur streeft naar maximale wanorde, en dat is tegelijk de optimale situatie voor een rijk planten- en dierenleven. Wat moet je doen om dat te bereiken? Antwoord: de natuur laten doen.

Wat is een tuin? Een ruimte op onze aarde. Ergens in een kast hebben we allen een document dat legitimeert dat dat stukje van de aardbol exclusief van ons is. Is dat wel zo? Dieren lezen die documenten niet. Voor dieren en planten is het een ruimte zoals een ander: sommige migreren dus door je tuin, enkele blijven er. Is een tuin een opgave of maak je er plezier? Minder inrichten, meer genieten, meer aanvaarden, en schijnbare nadelen ombuigen in voordelen. Een voorbeeld: “De mol maakt je tuinbodem luchtig en eet plaagdieren. Hij bezorgt je gratis verse, schone, luchtige potgrond, schep die weg en zaai op de kale plekken biologische wildebloemenzaadjes, bijvoorbeeld klaver … Heb je toch vreselijk last van de mol? Doe dan je gazon weg !” Voor velen een moeilijke stap om te zetten. Je kan immers geleidelijk van je gazon afstappen door minder te maaien, het gras niet meer af te voeren, niet te verticuteren en niet te mesten. Het boek laat er geen gras over groeien en kiest resoluut: “maak je eigen jungle”. Je hoeft je niet elke dag uit te sloven van ’s ochtends tot ’s avonds, en als je inrichtingsklusjes opknapt in je tuin, maak dan je tuin aantrekkelijker voor dieren: insectenhuisjes, doorgangen voor egels, oorwormpotjes …

De taal en de opmaak zijn speels, en het boek staat boordevol illustraties en foto’s. Merkwaardig zijn de vele tekeningen en schetsen. Ze ontlokken verwondering, de eigenschap die velen geleidelijk verliezen als ze ouder worden. Het boek lijkt dan ook vaak een kinderboek. Maar de tekst is dat niet. De ludieke aanpak is creatief, maar het is wel voortdurend balanceren tussen kinderen (sommige illustraties) en de tekst (volwassenen). Vele tuinboeken sluiten af met lijsten en tabellen. Voor dit boek is dat niet anders. Je vindt beschrijvingen van beelden per seizoen, lijsten van planten, een bloei- en oogstkalender van bijvoorbeeld beuk, braam en lijsterbes.

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/maak-je-eigen-jungle.html#:~:text=Katja%20Staring,-Katja%20Staring%20publiceert&text=Voor%20KNNV%20Uitgeverij%20schreef%20zij,jouw%20tuin%20te%20maken%20hebben.