maandag 30 november 2020

De voetprintariër

 




De voetprintariër, naar een modern leven met een positieve voetafdruk, Kees Aarts

Bij de pakken blijven zitten, is geen optie. Als je overtuigd bent van de ernst van de klimaatcrisis, dan sta je op en handel je.

Twijfel niet, Kees Aarts heeft lef. Een boek op de markt brengen met als titel een onbestaand woord. En toch klinkt het niet onbekend. Even de taalbank raadplegen. “Voetprintariër is geïnspireerd op de Engelse term footprintarian en dus samengesteld met voetprint (een hybride samenstelling van voetafdruk en footprint) en het laatste deel van vegetariër, waarmee gewoonlijk namen van personen worden gevormd die een bepaald type voedsel gebruiken. Nu kun je ecologische voetafdrukken (of klimaat- dan wel koolstofvoetafdrukken) niet eten, dus vanuit dat perspectief is voetprintariër wel een vreemd woord. Dat het een vreemd woord is, blijkt ook uit het feit dat je bij het lezen van voetprintariër wellicht even de neiging hebt het op te vatten als de naam van een soort ariër (een Indo-Europeaan). Deze mogelijke verwarring is een faalfactor voor voetprintariër, maar geen garantie dat dit (inadequate) woord weer snel zal verdwijnen”. Als definitie gebruikt de taalbank “iemand die een dieet volgt waarmee hij een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk nalaat”.

Kees Aarts gaat verder in zijn invulling van het door hem gekozen begrip “voetprintariër”. Uiteraard vertrekt hij ook van het idee van de afdruk die een individu of een groep van individuen nalaat. Hij kent ook uitdrukkelijk een (streef)doel toe aan een voetprintariër, die WIL zijn voetafdruk verkleinen. Een voetprintariër combineert kennis met een overtuiging en een levensattitude. Een voetprintariër verbiedt niemand iets, begrijpt dat niet iedereen altijd kan bijdragen aan een oplossing voor het milieuprobleem, kijkt naar alle onderdelen van leven, handelen, kopen en activiteiten, maakt afwegingen rondom wat wel en niet past binnen de doelstellingen. “Kortom: de voetprintariër geeft op een positieve manier uitleg aan keuzes die mensen maken”. Een beschrijving van een levensattitude die niet iedereen gegeven is. Gevolg, enkel een beperkt aantal mensen kan voetprintariër worden. En wellicht was en is dat juist niet de bedoeling.

Het doel van het boek is mensen motiveren, prikkelen tot engagement. Als je begrijpt en beseft dat de planeet naar de verdoemenis gaat, doe dan iets, sta recht en handel. En kom niet af met bedenkingen dat je eigen bijdragen niet opwegen, dat … begin bij jezelf, verander vandaag. En zoals Greta Thunberg het zo dikwijls zei “no one is too small to make difference”.

Kees Aarts handelt, hij is een echte entrepreneur. Hij richtte het bedrijf Protix op. Protix kweekt duurzame grondstoffen voor veevoer en vleesvervangers. Miljoenen vliegen zetten voedingsresten (industrieel) om in eetbare eiwitten. Het bedrijf begon in Nederland en plant nieuwe “vliegenkwekerijen” elders in Europa en Noord-Amerika.

Het boek heeft iets apostolisch, sta op en bekeer. En als je dan rechtstaat, stopt Kees Aarts je nog een stapel debatfiches in je tas. Een behoorlijk deel van het boek laat zich lezen als een stapel losse, maar telkens uitgebreide steekkaarten voor een publiek of een politiek debat. Locatie en vorm zijn daarvoor niet relevant, dus het kan gaan om een formele locatie zoals een cultuurtempel, een radiostudio of een tooggesprek in het lokale café. Een voorbeeld, het “gemeengoeddilemma”. Een mooie term om The Tragedy of the commons” van Hardin te duiden. Hij stipt Hardin aan en geeft twee concrete voorbeelden. Daarna schrijft hij aan wat hij van een voetprintariër verwacht, nl. kennis van het gemeengoeddilemma, besef dat systemen maxima kennen en dat het in elkaar stuikt als je over dat maximum gaat. Bovendien verwacht de auteur dat een voetprintariër als basisprincipe openstaat voor overleg en informatie en die gebruikt voor het kiezen van de marsroute. Wellicht pijnlijk voor Kees Aarts maar niet zo veel mensen voldoen aan die eisen. En dat is nog maar voor één onderdeel. Het tekstblok dat hier aan vooraf gaat, behandelt “co2 eenvoudig uitgelegd” en het volgende is “wetenschap en meningen”. Bij boeken is het een voordeel dat er een inhoudelijke relatie is tussen de tekstblokken die elkaar opvolgen, en die ontbreekt. Jammer.

Het leukste deel is “voetafdruk in je dagelijkse leven”. Hij start met je LGI (Lichaam Gezelligheid Index), een goede carrière, je relatie uit het slop trekken, je huis, je eetpatroon, je vervoer, je vakantie, je spullen, je werk en je kunst. Het is leuk, maar het is ook een allegaartje. Aarts houdt je een spiegel voor en, belangrijk, stelt je regelmatig gerust dat je niet ‘tot het gaatje’ moet gaan.

Het is geen boek met een spanningsboog zoals een thriller waarbij je naar het eind gezogen wordt. Het bevat vele losse stukjes, bijna los van elkaar, en lijkt soms wat op een weinig geordende gedachtecollectie. Telkens neemt hij één gedachte, bijvoorbeeld Tragedy of the commons, verwijst tussendoor héél kort naar de (wetenschappelijke) achtergrond, legt het bevattelijk uit, regelmatig met een voorbeeld, maakt keuzes en vertelt ze. Allemaal mooi, maar als boek (soms) erg vrijblijvend. Kortom, positief, oprecht, handelt, begint zelf, gaat niets uit de weg, maar soms wat vrijblijvend en de samenhang kan beter.

https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/kees-aarts