donderdag 26 november 2020

Berichten uit de vallei

 




Berichten uit de vallei, natuurlogboek

Stefan Brijs

Stefaan Brijs woont al een vijftal jaar in de buurt van Malaga. Al snel schreef hij zijn eerste boek over zijn omgeving, met aandacht voor het uitzicht en het landschap, de politiek en de gebruiken. Hij bundelt zijn ervaringen per maand, beginnend met oudjaar. Hij brengt vooral in beeld wat anders is, wat vragen oproept, wat verwondering wekt. Inmiddels heeft hij een tweede boek gepubliceerd over zijn omgeving. In de nabijheid van zijn woning heeft hij een schrijfhut. Hij beschrijft wat hij ziet en hoort, en ook wat hij ruikt en voelt.

Brijs is een attent waarnemer, een échte liefhebber van natuur, die spontaan verwonderd kan zijn, die graag weet en zich ongemakkelijk voelt bij het “niet-kennen”, en bovendien een briljant taalvirtuoos. Resultaat? Zuiver genot voor een taal- en natuurliefhebber, in de échte betekenis van het woord: iemand die lief heeft. Stukjes tekst citeren zou hem te kort doen, zeker zijn natuurbeschrijvingen. Intrigerend zijn bijvoorbeeld zijn gedreven zoektocht naar bijeneters, zijn verhaal over flamingo’s, het kraanvogelconcert en ga zo maar door. Hij gaat regelmatig op pad in de buurt en beschrijft dit nauwgezet.  Maar ook zinnen zoals “er is iets aan de hand met de agaves” en dan volgt een zoektocht. Hoe gedreven hij kan zijn in zijn zoektochten naar informatie kwam uitstekend tot uiting in De Engelenmaker (2005) en Post voor mevrouw Bromley (2011). Uitgevlooid, overdacht, prachtig geschreven en met een schitterende spanningsboog.

Het is een schijnbaar kabbelend boek. Een fluitende vogel op een elektriciteitsdraad, een kikker in de skimmer van een zwembad, een bijeneter in een wand, een zwaluw die jaarlijks hetzelfde nest betrekt, een torenvalk die jongen op de wereld zet, … Hij neemt waar en noteert, maakt dus een logboek en schrijft zalig. Hoewel het geen écht dagboek is, duiken regelmatig persoonlijke stukjes informatie op. Het boek valt uiteen in vier delen, één per seizoen. Het start met de zwaluwen die de lente aanreiken en eindigt met de terugkeer van de eerste zwaluw. Maar, gelukkig, dit is maar een stuk van het verhaal. Ook de sluipende wijzigingen in zijn nabije en ruimere omgeving komen aan bod. Merkwaardig, hij is oprecht blij met de kleine dingen van (elke) dag.

Natuur moet wijken voor landbouw: olijven, aardbeien (meestal in plastic kassen), mango’s en waterslurpende avocado’s. Als de oprukkende graafmachines ook de rotspartijen in zijn nabije omgeving platleggen, loopt hij zijn schrijfhut uit en voorkomt dat het allerlaatste stukje verdwijnt. Hij documenteert het verlies aan natuur, zoekt nauwgezet data over neerslag en waterstanden, beschrijft de voorkeur voor inkomsten (vooral landbouwinkomsten) en plaatst het geheel in zijn context. De natuur wordt bedreigd door de mens en dat leidt, met zeer hoge snelheid, tot verlies aan kwaliteit én kwantiteit van natuur. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies zijn twee gelijklopende processen. Het grote verhaal van Rockström vult hij heel concreet in. Hij vertelt het lokale, kleine verhaal en plaatst het in het grote, mondiale verhaal.

Dromen over zonnigere bestemmingen doen we graag. Er gaan wonen lijkt voor velen nog aanlokkelijker. Brijs nam de beslissing, verliet Vlaanderen en verkoos de buurt van Malaga. Zon, zee, bergen, natuur, zon, stilte, uitzicht, rust en huis met zwembad. Wat wil je nog meer? Hij sluit het boek af met een “nagekomen bericht”. Hij beschrijft een trip naar de Extremadura op zoek naar kraanvogels en naar twee zeldzame vogelsoorten, de kleine trap en de grote trap. Hij geniet, met wat geluk, van een gigantisch kraanvogelconcert en bespeurt uitzonderlijk enkele kleine trappen. Een grote trap vindt hij niet. Hij ontmoet een bioloog die vertelt over de teloorgang van de kleine trap de afgelopen 20 jaar, hoe er duizenden waren en er nu nog maar enkele overbleven. En hij sluit af met “vervang kleine trap door grutto” en dit verhaal situeert zich in Nederland”. Verwondering en teleurstelling in één boek.  

  

https://www.atlascontact.nl/boek/berichten-uit-de-vallei/

https://www.atlascontact.nl/boek/andalusisch-logboek-2/