donderdag 26 november 2020

Doe het zero

 




Doe het zero, Jessie en Nicky Kroon

Mooi, overzichtelijk en toegankelijk. De foto’s stralen sereniteit uit.

Plasticvrij leven willen velen, maar je botst telkens op gelijkaardige problemen: elke keer dat je thuis komt na een supermarktbezoek, ervaar je een teleurstelling. Vlamingen zijn dan weliswaar kampioen in het selectief sorteren, de hoeveelheid restafval per kg en per inwoner vandaag is erg vergelijkbaar met die van midden jaren 80 van de vorige eeuw. Jessie en Nicky Kroon laten je lezen hoe je dat kan aanpakken. Je bepaalt zelf je grens als je instapt. Mocht je hulp zoeken, dan kan je bijvoorbeeld terecht op https://info.meiplasticvrij.be/.

Ze delen kilo’s ervaring. En, het weze helder, het onderste moet écht niet uit de kan. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke criteria voor hen. Medicijnen, hulpmiddelen bij menstruatie, voorbehoedmiddelen, zonnebrandcrèmes, dat pakken ze niet aan. Blijft dat ene merkwaardige voorbeeld over haar-elastiekjes. Hoef je niet te kopen, raap ze op straat op en kook ze. Inhoudelijk klopt dat, maar doen ze dit nu omdat ze “prijsbewust” zijn of omdat ze milieubewust zijn?  Beide lopen soms behoorlijk parallel. Als je prijsbewust bent, ga je intenser nadenken over bijvoorbeeld herstel en hergebruik. De suggestie over de haarelastiekjes doet dan toch even denken aan een  inmiddels verdwenen tijdschrift in Nederland, de vrekkenkrant.  

Er is een uitgebreide inhoudstafel die snel laat zien wat je allemaal wel kan verwachten, opgedeeld in vier groepen, nl. badkamer, schoonmaken, keuken en speciale gelegenheden. Meer concreet lees je hoe bijvoorbeeld tandpasta, haarwax, conditioner, mascara, badbommen, handbalsem, wc-reiniger, afwasmiddelen, ontvetter, vlekkenverwijderaar, ijsthee, bananenijs, havermelk, maar ook confetti en vlaggetjes zelf kan maken. De nadruk ligt niet op voedsel, wel op de hele praktische organisatie van je leven. Het is allesomvattend.

Het is een ronduit prachtig boek. Toegankelijk geschreven, puttend uit eigen ervaring, boordevol concrete en haalbare tips, schitterende foto’s van vele eenvoudige objecten en een sobere lay-out. Gelukkig zijn er nog vormgevers die heel goed aanvoelen dat een pagina niet boordevol met tekst moet staan. Voor elk product werden twee icoontjes toegevoegd die de tijd en de moeilijkheidsgraad aangeven. Eenvoud in vorm en inhoud.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/doe-het-zero-9789044979138/