maandag 30 november 2020

Smaakvol

 




Smaakvol, duurzaam koken met lekkers van dichtbij, Elise Van de Poele

 

Het boek “smaakvol” is een kookboek. Zoals het hoort, vind je dus recepten.  De recepten werden  opgedeeld per seizoen. Het boek start met de herfstrecepten, gevolgd door winter, lente en zomer. Voor elk recept vind je een foto, een tekst met de te volgen werkwijze, de lijst met ingrediënten en de bereidingstijd. Meestal staat er ook een korte tekst met een appreciatie of een tip. En welke recepten vind je? Pasta met bloemkool, kalkoenstoofpotje, linzengehaktballetjes, walnotenfrangipane met peren, homemade fishsticks,  feesthummus van witte bonen, vegan optie van de minestrone, volledige kip met venkel en appelwijn, … Niet twijfelen, ook frieten, mayonaise, hoeveboter, zout, … komen aan bod.

De subtitel “duurzaam koken met lekkers van dichtbij” wordt uitgelegd. Het uitgangspunt voor de keuze van de recepten is eenvoudig. De auteur kiest voor de smaak, en dus de kwaliteit. Ze kiest voor recepten waarin vlees, vis en zuivel niet langer de hoofdrol spelen. Ze zijn de smaakmakers. Het is dus geen kookboek voor vegetariërs noch veganisten. Ze kiest ook voor lokaal beschikbare ingrediënten. Ze kiest bewust. Wat je niet in het boek vindt, is de wetenschappelijke en/of cijfermatig onderbouwde keuzes. Ze noemt haar keuze een middenweg, gebaseerd op gezond verstand. Ze stelt zich de vraag of je alle smaakpatronen die we sinds grootmoeders tijd kennen op korte tijd door iedereen moeten worden vervangen. Ze pleit voor kleine haalbare wijzigingen en vooral lokaal gekocht voedsel. Wijzigingen die iedereen haalbaar zijn, opdat iedereen zijn eigen voetafdruk kan verkleinen.

Het is een kookboek en telt 217 pagina’s. De maatschappelijke boodschap is beknopt en duidelijk. Al maar goed, want een kookboek koop je voor de recepten. Vele recepten vragen een behoorlijke bereidingstijd. En verder vind je vele mooie foto’s van de gerechten, aangevuld met landschappelijke foto’s, foto’s van kinderen, en beknopte gedachten. Voordeel is dat je (bijna ?) alle ingrediënten in je tuin (of de tuin van je buurman), in de kleinhandel om de hoek of in een lokale supermarkt vindt. Geen gedoe dus met een  zoektocht op het internet of een lange speurtocht in een stad naar gespecialiseerde winkels. Jammer genoeg heb ik nog niet alles geproefd, want het oogt zo verleidelijk.

https://www.standaardboekhandel.be/p/smaakvol-9789022337585