donderdag 26 november 2020

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

 




Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen, Michaël Cassaert

Vroeger dwaalden vooral priesters met een boek door het landschap, brevierend. Vandaag nemen bewuste wandelaars hun eigen bijbelwandelboek mee.

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen bevat “20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis”. Acht van de 20 wandelingen liggen in Limburg. Het boek werd samengesteld en geschreven door Michaël Cassaert, met foto’s van Koen De Langhe. Michaël Cassaert werkt samen met uitgeverij Lannoo, een uitgeverij die zich intens toelegt op dergelijke uitgaves. Hét grote voordeel is dat het boek tientallen uren zoekwerk bespaart. Doorploegen van sites van toeristische diensten, uitspitten van natuurbeheerplannen, uitvlooien van wandelkaarten: allemaal niet meer nodig. En, belangrijker, alle trajecten werden vooraf bewandeld en geëvalueerd. Cassaert is een intellectuele puzzelaar en wandelt altijd, behalve als hij doodziek is, en deelt met het boek zijn ervaring. Gevolg, je wandelt veel beter mét het boek dan met een smartphone of enkel (een print van) een kaart.

De informatie over elke wandeling is zeer systematisch weergegeven in een strakke opmaak. Uiteraard vind je een kaart, en een gedetailleerde beschrijving. In het beschrijvende deel wordt veel aandacht besteed aan de natuur (vooral zien en horen). Verder vind je een beschrijving van het gebied (de “identiteitskaart”), de referentiepunten, hoe je op de startplaats geraakt, hoe avontuurlijk de wandeling is, enz. Het zijn het allemaal lussen, vertrek- en aankomstplaats zijn dezelfde. De overzichtskaart van Vlaanderen met “legenda wandelkaarten” vertelt veel over het opzet en de uitwerking. Wat de trajecten betreft vind je aanduidingen als “uitbreiding route”, “modderig pad”, “vlonderpaden”, “steile klim”, “behendigheid nodig” en “zoek zelf je weg”, informatie die duidelijk maakt dat je je naaldhakken best thuis laat. Een andere groep symbolen vertelt veel over de inhoud, zoals “bloemrijke ruigtes”, “watervogels”, “vogels”, “vlinders”, “sporen van wildlife”, enz. De lengte van de wandelingen bedraagt meestal anderhalf tot twee uur.  

Ik heb alvast één wandeling gelopen op een dag tijdens de herfstvakantie, volop in coronacrisis. Ik maakte de keuze op basis van de ligging. Het boek vermeldt ook de ideale periode, een tekstblok die ik beter vooraf gelezen had. Vooral weilanden zijn meer aanlokkelijk in het late voorjaar, een bedenking die voor de meeste wandelingen natuurlijk relevant is.

Vooraf, de eerste hindernis was het boek, toch wel wat dik als je gewoon bent om met één kaart op pad te gaan. Uitneembare kaarten kunnen handig zijn, behalve voor sloddervossen. Een deel van de tekst werd in een groene kleur gedrukt. Vanuit het standpunt van de leesbaarheid had men een betere keuze kunnen maken. Er wordt in het boek een heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen de route en de achtergrondinformatie. Op die manier wordt de bruikbaarheid van het boek voor een langere tijd gegarandeerd. Ter plaatse was de overbevolking markant, en dus maar een mondmasker op in en om een natuurgebied. Meer natuur is inderdaad welkom in Vlaanderen. Mensen hangen rond een gesloten bezoekerscentrum met gesloten café. Bubbels worden voortdurend gekruist, anderen zitten op een bank en genieten van meegezeulde bubbels. Vlonders zijn niet geschikt voor het veilig kruisen. Het is dan kiezen tussen een risicocontact of natte voeten, wat een dilemma. De beschrijvingen in het boek zijn accuraat, volledig, gedetailleerd en informatief.  Een boek met avontuur voor kinderen en informatie voor ouderen.

https://www.lannoo.be/nl/avontuurlijk-wandelen-vlaanderen