zaterdag 9 december 2023

Floralia, botanische kunst door de eeuwen heen

 Martyn Rix



Aandacht trekken is cruciaal voor een boekenuitgever. Als op de cover van een boek een mooie bloem staat en onderaan links ‘Royal Botanical Gardens Kew’ dan is dat meer dan geslaagd want onmiddellijk duiken de iconische serres in ons geheugen op. Niet elk boek krijgt de volle steun van Kew Gardens, wellicht de meest prestigieuze tuin ter wereld. Het boek verscheen in het Engels in 2018 met als titel ‘The Golden Age of Botanical Art’. De vertaling in het Nederlands verscheen in 2022 en kreeg als titel ‘Floralia, botanische kunst door de eeuwen heen’. Het boek beschrijft vooral de periode 1750 – 1850, de eerste bloeiperiode van de botanische illustratie.

Je vindt twee dingen in het boek: behoorlijk veel tekst en een hoog aantal fantastisch mooie plantenillustraties. Bij botanische kunst staat het voltooide schilderij centraal (en het ontlokte applaus), bij een botanische illustratie het wetenschappelijke doel. Gevolg is dat de artiest/wetenschapper de onvolkomenheden van het individuele exemplaar wegwerkt.

De beschrijvingen beslaan een vijftiental hoofdstukken, bijna steeds opgehangen aan één individu, hoofdzakelijk gewijd aan die ene eeuw waarin de verspreiding van botanische illustraties een enorme vlucht nam, van exclusief handwerk tot een meer toegankelijk werk voor de welstellenden. De teksten zijn (zeer) gedetailleerd, gaan in op publicaties, plaatsen, tijdstippen en ervaringen, zoals het verzamelen en opsturen van zaden en monsters, hachelijke omstandigheden en eindeloos tekenen. Uiteraard lezen we iets over het ontstaan van de botanische tuinen van Kew Gardens (ontstonden uit de paleistuin rond Kew Palace). Verder lees je ook over Pierre-Joseph Redouté. Hij genoot de steun van Marie-Antoinette, maar ja, haar schavotdood veranderde veel. Later gebruikte hij de stippelgravure in zijn Platarum succulentum Historia. En dan volgen nog tientallen en tientallen zeer nauwgezet verzamelde feiten over zijn werk en leven. Op het eerste zicht lijkt het een kijk- en bladerboek, maar beter kijken en vooral lezen maakt duidelijk dat het veel meer is. Het is ook een historisch werk, gemaakt door tientallen handen.

https://noordboek.nl/boek/floralia/

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer