zaterdag 9 december 2023

Optische verschijnselen in Nederland

 Peter Paul Hattinga Verschure




Vorig jaar maakten we een uitstapje naar de wiskunde, dit jaar naar de fysica, een kennisboek dus. In de titel staat mooi ‘in Nederland’, geen nood, ook in Vlaanderen is dit boek perfect van toepassing. Het belangrijkste voordeel van het boek is dat de auteur, Peter Paul Hattinga Verschure, geen fysicus is maar iemand die denkt in beelden. Dat betekent niet dat je geen verhalen krijgt over posities van de zon, hoeken, graden en zo verder, maar vooral dat het beeld centraal staat. Om het met Cees Nooteboom te zeggen: “Hier denkt iemand in beelden”. Gevolg, er staan heel veel foto’s (dikwijls 6 of 8 op één pagina) en (verklarende) schetsen in het boek. De samenvatting van het boek is eenvoudig: ‘Peter Paul Hattinga Verschure kijkt, denkt en legt uit’.

Het uitganspunt van het boek is het beeld, dat wat je ziet. Als je dingen ziet die niet voor de hand liggend zijn, zoekt Hattinga naar verklaringen. Terugkijkend in de geschiedenis merken we dat beelden altijd intrigerend zijn geweest. De vorm en de positie van zon en maan, dat is dagelijkse kost, maar maans- en zonsverduisteringen? Weerkundigen, een groep waar de auteur intens mee samenwerkt, hebben hun handen vol om minder frequent voorkomende verschijnselen uit te leggen Een regenboog kennen we maar al te goed, maar waarom zien we er soms twee?

In het boek vind je veel meer dan een regenboog en fata morgana’s. Ooit gehoord van een kimverheffing, het Nova Zembla-verschijnsel, het Brockenspook, de heiligenschijn, de bogen van Lowitz? Voordeel van het boek is dat je bewuster naar kleur en licht in het landschap kijkt, kortom: de manier waarop de natuur verschijnt. Peter Paul Hattinga Verschure kon terugvallen op een grote groep mensen en een ruim (foto)archief. Hij ontsluiert de fascinatie, althans een beetje. Als je het boek volledig onder de knie hebt, kan je ongetwijfeld indruk maken op sociale media.

https://noordboek.nl/boek/optische-verschijnselen-in-nederland/?mc_cid=27b3cc7e6d&mc_eid=fc636c66af

 Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer