zaterdag 9 december 2023

Zachte stad, densiteit, diversiteit en nabijheid in het leven van alledag

 David Sim




Dynamisch, bruisend, levendig, dichtbevolkt, druk, hectisch, gevaarlijk, kunstzinnig, artificieel en nog vele andere adjectieven staan regelmatig vóór het woord “stad”. David Sim kiest voor “zacht”. Helemaal vooraan in zijn boek koppelt hij dit aan dertien verschillende begrippen, zoals gemak, delen, comfort en welwillendheid, en aan een zeventigtal andere adjectieven. De geestelijke vader van de auteur, David Gehl, verwijst in zijn lofrede naar Sims opmerkelijke interesse in de mens en het leven.

Sim vat zijn boek samen met een rekensom: ‘densiteit X diversiteit = nabijheid’. De fusie van densiteit en diversiteit vergroot de kansen of mogelijkheden dat nuttige dingen, plaatsen en mensen zich dichter in je buurt bevinden. Om tegemoet te komen aan de vraag ‘Doe ik het goed?’ heeft Sim een lijst van negen kwaliteitscriteria gemaakt om te toetsen of een bebouwde omgeving leefbaar en duurzaam is. Het gaat over de diversiteit van bouwvormen en buitenruimten, flexibiliteit, de menselijke schaal (bv. onze ervaring hangt af van wat in de eerste drie verticale meters gebeurt), begaanbaarheid, een gevoel van controle en identiteit, een aangenaam microklimaat, de ecologische voetafdruk en een grotere biodiversiteit.

Sim geeft een knap gemaakte boodschap, recht uit het hart. Bovendien, het boek heeft een mooie, strakke lay-out en het staat boordevol met foto’s en verhelderende ruimtelijke schetsen. Het meest opvallende zijn de talloze mooie tekeningen met tientallen gekleurde figuurtjes. Bovendien is alles zeer goed op elkaar afgestemd. De ‘zachte stad’ ligt voor het grijpen. Een mooie strik er omheen in de ‘juiste’ kleur, en het is geschikt voor elke beleidsverantwoordelijke in Vlaanderen. Enkel nog de link tussen geld en grond doorknippen.

https://catalogus.vandenbroele.be/fondscatalogus/872.aspx

 Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer