zaterdag 9 december 2023

Groot handboek aromatherapie

 Greetje Van den Eede en Geert Verhelst


 


Ken je dat, iets uit de verpakking halen en dan merken dat de geur de herkomst verklapt? Dit boek geurt naar planten. Het boek had immers het genot om te vertoeven in de opslagruimte van Mannavita, een bedrijf dat honderden plantaardige producten verkoopt, sporadisch ook een boek. Het ‘groot handboek aromatherapie’ werd in 2022 op de markt gebracht en bundelt vooral heel veel kennis.

Een niezend kind krijgt al snel de ouderlijke raad om even naar de kruidenhoek te lopen, wat tijm te knippen en een keertje tijmthee te drinken, liefst met wat honing. “’t Zal snel opgelost zijn”. Is het zo eenvoudig? Allicht niet. Even naar het boek. Niet “tijm” wordt besproken wel zeven verschillende vormen,van Satureja ofte Marokkaanse tijm tot echte tijm ct thymol. Iets meer dan de helft van het boek bevat ‘monografieën’, beschrijvingen van planten. Alle besprekingen zijn uitgewerkt volgens een strak stramien, een groot voordeel bij het raadplegen en vergelijken. In de linkerkolom lees je over de namen, de bestanddelen, een beschrijving van de plant, een beschrijving van de olie, het therapeutisch effect. De rechterkolom gaat in op de belangrijkste eigenschappen en potentiële toepassingen en sluit af met bijzondere voorzorgsmaatregelen. Besluit, tijm is niet altijd tijm.

Het boek is informatief, heeft een zakelijke toon, staat boordevol informatie, schuwt de wetenschappelijke onderbouwing niet, is onvoorstelbaar consequent opgebouwd, bevat een uitgebreide index en een lijst van wetenschappelijke literatuur, kortom: een écht naslagwerk. Aan het eind wordt ook stapsgewijs uitgelegd hoe je het zelf kan aanpakken. Je kan bij Mannavita steeds terecht, maar zelfraadzaamheid wordt geprikkeld, een knappe attitude. En wat het met niezende kind? Uit het boek onthouden we dat de ouders zich wellicht beter goed geïnformeerd hadden bij de keuze van de plant, de standplaats en de kweek.

https://www.mannavita.be/NED/-groot-handboek-aromatherapie--door-greetje-van-den-eede---dr-geert-verhelst/eigenschappen/10298

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer