zaterdag 9 december 2023

Boslof

Dieter Coppens


 


Ergens eind jaren tachtig trok een hopeloos verliefd jongetje naar het nabije bos, zocht zich een aangename plek, wachtte tot het muisstil was, plantte geruisloos zijn knie op wat afgevallen eikenbladeren en omgord door zijn geliefde vroeg hij aan het bos of het zijn levenspartner wou zijn. “Doe mijn kinderen en kleinkinderen er ook maar bij”, dacht hij stilletjes. En zo geschiedde. Hij, Dieter Coppens, werd JNM-er, studeerde, ging aan de slag, maar het bos liet hem nooit meer los. ‘Boslof’ is een ode, een lofrede, een liefdesverklaring aan het nabije Zoerselbos, een bosgebied op een flinke boogscheut van Antwerpen.

Jaren zestig vorige eeuw startte de trek naar de groene randstad. Automobiliteit was handig: goedkoop, geen files onderweg naar de stadjob en de partner bleef thuis, in ’t groen. Omdat dat toen meestal vrouwen waren, gebruikten sociologen schertsend de term ‘groene weduwen’. Ook Zoerselbos kwam in het vizier van de bouwpromotoren, werd verkaveld en verkocht en bijna een villapark tot ze Leo Cautereels en de Vrienden van het Zoerselbos op hun weg vonden. Het werd een uitermate lange, bitsige en ook juridische strijd. Vandaag is het bos gered, en neemt hoe langer hoe meer Vlaanderen de regie over. Op zondag kan je over de koppen lopen, althans over de paden. Wandelaars zijn gedisciplineerd. Het bos heeft een hoge biodiversiteit en ligt in de nabijheid van een grootstad.

Het boek is opgebouwd zoals je van een liefdesverklaring kan verwachten. Dieter wil zijn liefde met iedereen delen. Je vindt vele leuke foto’s, persoonlijke details, citaten, maar ook tekstbrokken die meer in de diepte gaan, en dus de meer beslagen ‘bosmensen’ bekoren. De seizoenen zijn de kapstok voor de ordening van de verhalen. Het opzet van het boek is ruimschoots geslaagd: het overbrengen van de (dagelijkse) verwondering over het moois in de nabije omgeving. Een bos is geen chaotisch verzameling bomen die enkel dienen om gekapt te worden. Een bos koester je. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad, elke dag opnieuw.

https://www.standaarduitgeverij.be/product/boslof-9789022340028/

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer