zaterdag 9 december 2023

Piet Oudolf aan het werk

 Atkins R. e.a.




Piet Oudolf is artistiek bevlogen en wereldvermaard, vooral met zijn prairietuinen. Piet Oudolfs missie is het creëren van landschappen die kleurrijk en dynamisch zijn, maar minder onderhoud vergen dan de formele sierbeplanting in traditionele, grote Engelse tuinen. Tuinen draaien om emotie, wat Oudolf omschrijft als “mijn grootste inspiratiebron is de natuur; ik wil haar niet kopiëren, maar de emotie opnieuw vorm geven”. Piet creëert een combinatie van harmonie met wildheid, en bekomt een gestileerde natuur. Het verhullen van grenzen en patroon, het wekken van illusie. Piet werkt met een matrixbeplanting (door elkaar weven van verschillende plantensoorten in één blok) en kiest voor soorten die vooral in de herfst en de winter idyllische beelden bieden. Om het prairietuinbeeld te bekomen, werkt hij uitbundig met diverse grassen.

Bijna alle boeken over Piet Oudolfs projecten beperken zich tot dat ene project, gaan in op het proces, brengen Oudolfs visie en een riant aantal betoverend mooie foto’s. Wat je bijna niet vindt, zijn de ontwerpen. In dit boek vind je er tientallen. Mits wat gepuzzel met afkortingen, soortenlijsten, kleuren en visueel inzicht, kom je ver. Maar, niet vergeten, Piet beschikt onder meer over de vaardigheid om op basis van een ontwerp het beeld van een volgroeide tuin te zien. Voor Piet is een tuin een dynamisch geheel, iets dat voortdurend verandert. Voor zijn eindbeeld van een tuin/project, vertrekt hij dikwijls vanuit herinneringen.

Het boek bevat een beperkte hoeveelheid tekst, vele mooie beelden (telkens een volledige pagina) en beschrijvingen van diverse projecten, zoals de High Line in New York (het 2,3 km lange park op de voormalige verhoogde vrachtspoorlijn in Manhattan), en vooral veel schetsen en ontwerpen. Het boek sluit af met een gedetailleerde plantenlijst (108), mét kenmerken en foto. Een uniek boek.

https://noordboek.nl/boek/piet-oudolf-aan-het-werk/

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer