zaterdag 9 december 2023

De wilde planten van België

Annelies Jacobs



Je kan er donder op zeggen, bij vele plantkundigen en natuurliefhebbers vind je één of meer ‘flora’s’. Het zijn boeken, niet al te groot, meezeulbaar tijdens de vele terreinbezoeken, met vele vellen flinterdun papier. Als je tijdens het determineren een foutloos parcours liep, dan belandde je bij de juiste plantensoort. Vervelend was dat er steeds minimaal één misleidend kruispunt was. Tuinliefhebbers daarentegen hebben vele boeken met mooie foto’s van bloemen, telkens strevend naar de mooiste kleuren en de uitbundigste bloeiwijze, opgebouwd per seizoen, kleur en of plaats in de tuin.

Annelies Jacobs gebruikte het tuinboekenconcept om een atlas over de wilde planten van de België te maken. Ze heeft flink geselecteerd, schrijft ze. Er zijn er 1300 waarvan het merendeel overboord kiepert omdat ze de focus legt om wat het meest nabij is. Het is een echte flora. Het boek loopt van winter tot winter, informeert niet enkel maar brengt ook de planten in beeld. De opbouw is heel systematisch. Opvallend is ook de aandacht voor de vindplaats. Bij elke plant staat een QR-code die je via de site ‘waarnemingen.be’ de meest actuele informatie biedt. Naast een foto vind je telkens vier icoontjes: zon, regen, zuurtegraad en productiviteit, met een aanduiding op schaal. Een uitgebreide beschrijving schenkt extra weetjes, aangevuld met informatie over de groeiplaatsen, het voorkomen in België, een locatietip, de naam, het uiterlijk en informatie over gelijkende soorten. Zo leren we dat het maarts viooltje de favoriete plant van Napoleon is, gewone margriet behulpzaam kan zijn bij keelontstekingen, brave hendrik gebruikt wordt bij bloedarmoede, veenpluis voor het vullen van kussens (uiteraard), maar ook voor kaarslonten en zilverschoon kan helpen bij tandperikelen.

De tekst is op hoofdlijn zakelijk, maar nu en dan verbergt Jabobs haar passie niet. Wilde appel is voor haar een juweeltje in het bos, net zoals haar boek in een bib.

https://www.lannoo.be/nl/de-wilde-planten-van-belgi%C3%AB

 Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer