zaterdag 9 december 2023

De tijd dringt, brieven van Grootouders voor het Klimaat

 Bernard Hubeau en Marc Cabus (red)




Vele grootouders herinneren zich hun grootouders, zetelzittend, wachtend en kijkend naar de centraal opgehangen klok. Omdat laatkomers in de kerk steevast laatdunkend werden aangekeken, moest de klok uitermate betrouwbaar zijn. Vandaag kijken diezelfde grootouders anders naar diezelfde klok. ‘De tijd dringt’ luidt de titel van het schitterende boek van de Grootouders voor het Klimaat, diezelfde grootouders die hun studerende kleinkinderen voortdurend op het hart drukken dat ze ‘geen tijd mogen verliezen omdat de tijd niet samendrukbaar is’.

Het boek bundelt een 70-tal brieven van bekende(re) Vlamingen. Brieven die ze graag aan hun (fictieve) kleinkinderen toevertrouwen, ééntje is zo kort dat hij makkelijk op een gele briefkaart kan. De leidraad is helder, allen zijn bezorgd, allen zijn bekommerd, allen maken zich zorgen over een leefbare, aangename toekomst voor hun kleinkinderen, allen geven een gelijkaardige boodschap, maar de invalshoek is verschillend. Je leest over voedseltekorten, het opgeheven vingertje, honger, green washing, IPCC, groei en economie, overbevolking, antropoceen, … en je leest Stefan Hertmans, Myriam Dumortier, Bernard Hubeau, Gie Goris, Aviel Verbruggen, Jan Hautekiet en vele, vele anderen. Bijkomend voordeel, je moet het boek niet in de voorgestelde volgorde lezen, je kiest er enkele brieven uit, en later kies je enkele andere brieven.

In vele culturen wordt naar grootouders opgekeken, onuitputtelijke bron van ervaring en levenswijsheden, wat in Europa niet steeds het geval is. Dat is jammer, wat door Evelyn Simons mooi wordt verwoord: “het intergenerationele gesprek kan erg waardevol zijn’ (De Tijd, interview met Rik Van Puymbroeck, 8/7/2023). Dit boek helpt alvast. Het voordeel van grootouders is dat ze relativeren. Als b.v. het woord ‘rollator’ valt, dan duiken herinneringen aan Benidorm Bastards op, ze kunnen pittig uit de hoek komen. Ideaal cadeau om onder de kerstboom te leggen, beter nog, om een gekozen brief als grootouder voor te lezen. Als je je tijd neemt om het rustig te lezen, besef je beter hoe urgent de boodschap is. Tijd is niet-samendrukbaar.

https://www.epo.be/nl/boeken/9789462674417/de-tijd-dringt

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer