zaterdag 9 december 2023

Wat we gemeen hebben, een filosofie van de meenten

Thijs Lijster




Barbuba, een eiland in de Caraïbische zee. Je kent dat, rust, stilte, een handvol bewoners, blauw, zon, witte stranden en nog van die dingen. Paradijselijk, tropische stormen en zeespiegelstijgingen laten we even buiten beeld. Barbuba kwam begin november 2023 in het nieuws. Een aantal kapitaalkrachtige individuen en groepen ontfutselt grond voor zichzelf, hoewel het volledige eiland aan de gemeenschap toebehoort. De ‘meente’ was weer even wereldnieuws. Meenten zijn menselijke samenlevingsvormen waarin voedsel, gereedschappen en kennis gedeeld en gemeenschappelijk beheerd worden. Thijs Lijster, kunst- en cultuurfilosoof aan de Rijksuniversiteit van Groningen, maakte een boeiend boek over de meenten, een woord dat in onbruik raakte. Met zijn andere boeken kaapte hij prijzen weg, ook journalistiek zit hij niet stil.

Het boek brengt veel samen, uiteraard kunst, cultuur en filosofie, maar ook (mondiale) economie en politiek. Het leest vlot. Lijster is erg gedreven en neemt een duidelijk standpunt in. Het kapitalisme is de oorzaak van alle kwaad, zorgt voor een cascade van crises en ondermijnt de gemeenschap. Merkwaardig, als alles misloopt en blijft mislopen - de IPCC-rapporten vertellen al jaren hoe we het probleem moeten aanpakken - kijkt men naar de kunst om nieuwe inspirerende beelden aan te reiken opdat mensen in beweging komen. Met het boek wil hij een perspectiefwissel bekomen: wat als we de meenten nemen als uitgangspunt voor een alternatieve politiek? Een meente bekijkt hij heel ruim, dus niet enkel grondbezit maar alles wat ons bindt.

Als professor zet hij een mooi gestructureerd verhaal neer waarbij hij voortdurend de rode draad bewaakt. Wat is een meente, hoe zit dat historisch in elkaar, waarom is het systeem in elkaar gestuikt, is het praktijk of een gedachte, wat bindt de meenten? Vijf delen en veertien hoofdstukken, netjes geordend op een logische verhaallijn. Wat opvalt, hij geeft zelf aan dat de hoofdstukken ook als afzonderlijke essays te lezen zijn, maar met de “nodige stijlverschillen”. Een merkwaardig gebruik van het woord “nodig”. In sommige delen neemt hij je op sleeptouw door de wondere wereld van Aristoteles, Nietzsche, Kant, Arendt, Benjamin en Gramsci en het bijhorende technische vocabularium, elders is hier niets van te bespeuren. Voor de ene lezer is de variantie wellicht inspirerend, voor de andere is het een ongemakkelijk hobbelig kasseienparcours. Gelukkig is het een aangename gedachte voor onder de kerstboom.

https://www.debezigebij.nl/boek/wat-we-gemeen-hebben/

Deze tekst verscheen op de site van BBL op 6 december 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/de-ultieme-kadokeslijst-voor-de-natuurminnende-lezer