woensdag 27 november 2024

Het wildplukboek, plukken en koken uit de natuur

 Ben Brumagne


 

Het principe is eenvoudig: je laat je buurman jaar in jaar uit van ‘s morgens tot ’ s avonds in zijn groententuin ploeteren. Jij gaat wandelen, plukt eetbare planten, komt thuis en bereidt een échte maaltijd. In de inleiding blijft Brumagne even stilstaan bij het hoe & waarom van het wildplukken, de wildplukregels, een  terugblik in de tijd en een beschrijving van enkele belangrijke plantenfamilies. Daarna volgt de hoofdmoot, een vijftigtal planten, geschikt per maand. Voor elke plant vind je enkele foto’s, een tekening, een beschrijving en essentiële informatie als je de plant wil eten, nl. welk deel is eetbaar, hoe smaakt de plant, waar vind je ze en welke belangrijke stoffen zitten in de plant. Daarna volgt een gerecht, samen goed voor een zestal pagina’s. Leuk is dat om vergissingen te beperken voor de meeste planten ook kort de ‘lookalikes’ beschreven worden. Wortels van paardenbloem zijn oneetbaar, de invasieve exoot Japanse duizendknoop is lekker (een nieuwe techniek voor de bestrijding ?)  en lijkt erg op rabarber, zevenblad en brandnetel zijn geschikt om soep van te maken op smaak gebracht met pinksterbloem, van hondsroos maak je thee en gelei, kaasjeskruid kan je stoven en ga zo maar door. Ben Brumagne heeft inmiddels zijn enthousiasme laten overvloeien in een organisatie, Forest to Plate, die ook opleidingen en workshops organiseert.  

https://www.lannoo.be/nl/het-wildplukboek