Ben Brumagne
Zelfde auteur, zelfde organisatie, zelfde uitgever, zelfde formaat
en zelfde aantal pagina ’s als in ‘Het wildplukboek’.
De idee is dezelfde, je wandelt, plukt en eet, maarrrrrr paddenstoelen zijn
uitermate verscheiden en bieden diverse sensaties, uitlopend van zeer lekker
tot hallucinant en giftig. Ze vereisen dan
ook een grote voorzichtigheid. Je leest het diverse malen in het boek en
helemaal achteraan werd een disclaimer toegevoegd. Paddenstoelen worden door lekkerbekken geadoreerd,
met als apotheose de jaarlijkse truffelmarkt in Alba, een stad in Piëmonte
(Noord-Italië). De hoge prijs zorgt er bijvoorbeeld voor dat in sommige
restaurants de chef aan je tafel enkele flinterdunne schijfjes van een truffel
snijdt en op je pasta laat terecht komen (en zo de rekening in de hoogte laat
schieten, maar dat terzijde). In tegenstelling tot het ‘het wildplukboek’ is er
een lange inleiding. De auteur gaat breedvoeriger in op wat paddenstoelen zijn,
hoe en waar ze groeien en wat hun eigenschappen. In Vlaanderen is wildpluk van
paddenstoelen trouwens niet toegestaan. Je kan ze drogen, koken, bakken,
grillen, roosteren in de oven, frituren, lakken en marineren. Omdat
rangschikken in functie van het tijdstip zinloos in (je vindt ze bijna allemaal
vooral in het najaar !) koos Brumagne voor de traditionele indeling, nl.
plaatjeszwammen, buisjeszwammen en gaatjeszwammen, en zwammen zonder plaatjes
en buisjes. Net zoals in het vorige boek vind je naast tekeningen en foto’s een
uitvoerige beschrijving en ook telkens de ‘lookalikes’. Wat voorbeelden: kastanjeboleten gebruik je
voor een bouillon, de smakelijke melkzwam is heerlijk na bakken, liefst met een
toetje sojasaus, eekhoorntjesbrood gebruik je bij groenten, pasta, risotto of in
een noedelsoep en de rosse populierboleet kan je bakken of een bouillon mee
maken. Wees voorzichtig met het gebruiken van de zelf geplukte paddenstoelen. ‘Ruimte
voor tijd, tijd voor ruimte’ koestert zijn lezers.