woensdag 13 november 2024

Ruimte voor ruimte: boeken over slimme steden, natuur en achterkamers

In de boekenrubriek maken we deze maand ruimte voor ‘ruimte’, een ruim begrip (als flauwe opener kan dit tellen). We zetten drie verschillende invalshoeken naast elkaar. Het ene boek bepleit een begrenzing van ruimtegebruik, het tweede wil meer natuur in onze stad zien en tot slot staan we even stil bij een boek dat vertelt hoe het grondig kan mislopen.

 

Peter Lacoere, Van groei naar grens, ruimtegebruik en bouwshift als doelstellingen van duurzaam landgebruik

‘Als ik over milieu praat, haakt men na een half uur af. Als ik over ruimte praat, is dat maximum 10 minuten’. Een uitspraak van een bevlogen en ervaren lokaal politicus. Ruimte is nu éénmaal een abstract onderwerp, gepaard met veel vakjargon en gebonden door een complexe regelgeving. Ruimtelijk planner Peter Lacoere vindt er z'n weg doorheen. Hij slaat de brug tussen ruimte en milieu, maakt een verticale verbinding tussen Europees tot lokaal milieubeleid, zoekt een horizontale verbinding tussen de vele beleidsdomeinen, vergelijkt Vlaanderen met andere Europese landen en maakt ten slotte de vertaalslag van abstract naar concreet. Verder zat hij met diverse stakeholders aan tafel, overlegde met vele administraties en werkte mee aan het ruimtelijk beleidsadvies. Kortom, een stapel argumenten voor een uitgever om zijn doctoraatswerk te publiceren, ondanks de nichemarkt.

Lacoere zet de stap van de Club van Rome naar de planetaire grenzen van Rockström en stapt mee in het donutmodel van Raworth. Omdat klimaatverandering al ver over de planetaire grens zit, moet bij elk landgebruik nagedacht over de klimaatimpact. Om ecologische duurzaamheid, menselijke noden en sociale rechtvaardigheid met elkaar te verenigen, op een beperkte landoppervlakte, is er maar één optie: 'No Net Land Take', of ruimteneutraliteit. Dat is een ambitieus concept van ruimtelijke zelfbegrenzing, dat enerzijds kernen versterkt en anderzijds open ruimte zoveel mogelijk open laat. "Groeiplanning" moet zo vervangen worden door "begrensde en beschermende planning.” Daar is duidelijk nood aan: het ruimtebeslag in Vlaanderen ligt zes keer hoger dan het Europese gemiddelde, de fragmentatie acht keer. Dat vloeit niet alleen voort uit de welvaartsgroei, zoals elders in Europa, maar ligt vooral aan het te losse beleid. Lacoere eindigt knap met een zakelijke uiteenzetting van hoe we die bouwshift kunnen realiseren. Je leest over bevriezing van en verhandelbare ontwikkelingsrechten, beperkende voorschriften en planologische compensatie.

Ook verpaarding, hobbylandbouw, vertuining, planschade als verlammend instrument, en ga zo maar door, komen aan bod, telkens stevig onderbouwd of becijferd. Het boek leest als een cursus, heeft een zeer logische opbouw, bevat zakelijke keuzes, heldere redeneringen, stevige argumenten en veel cijfers en figuren. Wat wil je nog meer?

https://gompel-svacina.eu/product/van-groei-naar-grens/

 

Nadina Galle, De natuur van onze steden

Een immotijdschrift deelde ooit een artikel onder de naam “Plant geen boom”. Het stuk hekelde de administratieve perikelen die overenthousiaste boomplantacties met zich kunnen meebrengen. In haar boek pleit eco-ingenieur Nadina Galle wel voor bomen, vooral in steden. Ze is een hoogopgeleid en sterk geëngageerde wetenschapper, die vaak in de aandacht én de prijzen loopt. Ze bespeelt dan ook vlot alle registers, van geschreven boek tot een uitgekiende online-presence. Ze was een uk toen haar ouders Nederland verlieten en naar Canada trokken, waar ze in een typische voorstad opgroeide. Het boek verscheen eerst aldaar in het Engels, maar is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Als wetenschapper adoreert ze feitenkennis, en maakt deze voor iedereen toegankelijk en raadpleegbaar. Ze praat over het ‘Internet of Nature’: zorg voor bomen kan geïndividualiseerd worden tot op het kleinste niveau, de relevantie van bomen kan in geld worden uitgedrukt om besluitvorming makkelijker te maken, steden kunnen met sensoren uitgerust worden om de ondergrondse ‘spaghetti aan nutsleidingen’ in beeld te brengen en zo gerichtere ingrepen mogelijk te maken. 

“… sta ik even stil naast het zwembad dat zijn toevluchtsoord was tijdens de eerste natuurbrand en kijk rond. In de hoek zie ik de opgerolde tuinslang liggen waarmee hij de as verdreef telkens wanneer hij boven water kwam om te ademen.” Het tekent het karakter van Galle. Ze vertoeft niet enkel achter een bureau en op het terrein; het liefst van al praat ze met mensen. Natuurbrand bestrijden in Californië? Ze gaat op stap met de mensen die het écht doen, ze praat, achterhaalt hun drijfveren, en schrijft het neer. Doorheen de lijvige gesprekken geeft ze haar onderbouwde mening. Ze wijst op de diverse risico’s van de klimaatverandering zoals branden, droogtes en overstromingen, ze stelt dat het geen keuze is tussen stedelijke ontwikkeling en natuur maar dat beide perfect samen kunnen, ze pleit voor stadstuinen, groendaken en wadi’ s, kortom, ze vertelt niets nieuws, maar ze vertelt boeiend en overtuigend, gebruikt actuele cijfers en weeft het grote en het kleine verhaal mooi samen.

https://www.lannoo.be/nl/de-natuur-van-onze-steden

 

Tom Cochez en David Leloup, De vrienden van het vastgoed

“Politiekers zien promotoren graag, hoor”: een uitspraak van Jeroen Piqueur, de flamboyante ex-baas van het vastgoedbedrijf Optima. De vervlechting van politiek en de vastgoed is alom bekend. Op 9 oktober 2024 kopte De Standaard dat 1 op 8 burgemeesters zakelijke belangen heeft in vastgoed: een duizelingwekkend cijfer, iets te hoog om nog over ‘toeval’ te spreken. Maar hoe maak je die abstrace beïnvloeding zichtbaar voor iedereen? Waar en wanneer worden grenzen overschreden? Tom Cochez en David Leloup schreven er een boek over. Uitgever Apache legt zich toe op berichtgeving, onafhankelijk, kritisch, getoetst, hertoetst en opnieuw getoetst, maar boeken uitgeven is eigenlijk hun ding niet. Het contract werd dan ook met een andere uitgever, Houtekiet, getekend, het boek lag al klaar, maar toen werd het contract eenzijdig opgezegd. Apache gaf het ongewenste boek dan maar zelf uit, met logistieke steun van EPO.

Het leest als een uitstekende thriller: jammer genoeg is het zuivere non-fictie. De journalisten ontrafelen een mechanisme. Het verhaal opent met het veelbesproken etentje in hartje van Antwerpen met Eric van der Paal, de sterke man van Land Invest. Geleidelijk komt de volledige machine in beeld. Intens lobbywerk geeft aanleiding tot lucratieve deals voor bepaalde bouwbedrijven. Kort door de bocht: enkele politici beslissen, een groot bedrijf bouwt, andere politici financieren en een ander bedrijf verkoopt. Treed binnen in de duistere krochten van de besluitvorming, dure etentjes, dubieuze contracten, verdachte betalingen, zelfverrijking, de immocratie, politieke vriendendiensten, een schrijnend gebrek aan moraal.  Shakespeare schreef het al: “de machthebber heeft geen macht, de macht heeft de machthebber”. De auteurs doen veel moeite om de lezer niet te verliezen. In het kluwen van personen, rechtspersonen, data, plaatsen, afspraken, geldtransacties houden ze de context steeds helder in beeld. Zo komt een systeem met twee koppen aan het licht: aan de ene kant bakkeleien N-VA en PS voortdurend over gemeenschapsgeld, structuren en attitudes, maar in de coulissen zijn ze frivole zakenpartners, met de Antwerpse N-VA en de Luikse PS op kop.

https://shop.apache.be/products/de-vrienden-van-het-vastgoed

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 oktober 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/ruimte-voor-ruimte-boeken-over-slimme-steden-natuur-en-achterkamers