woensdag 13 november 2024

De natuur van onze steden

Nadina Galle



Een immotijdschrift deelde ooit een artikel onder de naam “Plant geen boom”. Het stuk hekelde de administratieve perikelen die overenthousiaste boomplantacties met zich kunnen meebrengen. In haar boek pleit eco-ingenieur Nadina Galle wel voor bomen, vooral in steden. Ze is een hoogopgeleid en sterk geëngageerde wetenschapper, die vaak in de aandacht én de prijzen loopt. Ze bespeelt dan ook vlot alle registers, van geschreven boek tot een uitgekiende online-presence. Ze was een uk toen haar ouders Nederland verlieten en naar Canada trokken, waar ze in een typische voorstad opgroeide. Het boek verscheen eerst aldaar in het Engels, maar is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Als wetenschapper adoreert ze feitenkennis, en maakt deze voor iedereen toegankelijk en raadpleegbaar. Ze praat over het ‘Internet of Nature’: zorg voor bomen kan geïndividualiseerd worden tot op het kleinste niveau, de relevantie van bomen kan in geld worden uitgedrukt om besluitvorming makkelijker te maken, steden kunnen met sensoren uitgerust worden om de ondergrondse ‘spaghetti aan nutsleidingen’ in beeld te brengen en zo gerichtere ingrepen mogelijk te maken. 

“… sta ik even stil naast het zwembad dat zijn toevluchtsoord was tijdens de eerste natuurbrand en kijk rond. In de hoek zie ik de opgerolde tuinslang liggen waarmee hij de as verdreef telkens wanneer hij boven water kwam om te ademen.” Het tekent het karakter van Galle. Ze vertoeft niet enkel achter een bureau en op het terrein; het liefst van al praat ze met mensen. Natuurbrand bestrijden in Californië? Ze gaat op stap met de mensen die het écht doen, ze praat, achterhaalt hun drijfveren, en schrijft het neer. Doorheen de lijvige gesprekken geeft ze haar onderbouwde mening. Ze wijst op de diverse risico’s van de klimaatverandering zoals branden, droogtes en overstromingen, ze stelt dat het geen keuze is tussen stedelijke ontwikkeling en natuur maar dat beide perfect samen kunnen, ze pleit voor stadstuinen, groendaken en wadi’ s, kortom, ze vertelt niets nieuws, maar ze vertelt boeiend en overtuigend, gebruikt actuele cijfers en weeft het grote en het kleine verhaal mooi samen.

https://www.lannoo.be/nl/de-natuur-van-onze-steden

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 oktober 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/ruimte-voor-ruimte-boeken-over-slimme-steden-natuur-en-achterkamers