woensdag 27 november 2024

Puur BBQ, no-nonsense gerechten voor barbecue- en outdoorcooking

 Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers

 


Het is een kookboek, punt. Het werd uitgegeven door Lannoo en laat er dus geen twijfel over bestaan, het voldoet aan alle criteria van een goed kookboek: mooie foto’s, beperkte hoeveelheid tekst, aangename vormgeving. Opdat lezers met het boek aan de slag kunnen, wordt in een kookboek ook steevast gewerkt met een vermelding van de precieze hoeveelheden van de ingrediënten, een stapsgewijze beschrijving van de handeling en de vereiste tijd. Dat laatste ontbreekt bewust. De gaartijd is nu éénmaal afhankelijk van de temperatuur van het vuur en dus de vaardigheid en de ervaring van de chef. Ze reiken je een vuistregel aan, hou je hand op 10 cm boven het vuur. Het aantal seconden dat je dit kan volhouden, is een indicatie voor de temperatuur. Slik. Nick en Kevin werden via een TV-programma bekende vuurchefs en vonden dat best aangenaam, startten samen het Zouterover Experience Center, om daarna elk hun eigen weg te gaan. Verwacht je niet aan een boek met de traditionele vleesgerechten, de koude groenten en de spuitbussausen. Ze kiezen graag voor één dominante smaak zoals bijvoorbeeld geschroeide bloemkool als aperitiefhapje.  Wat leren ze je nog? Sardientjes garen in krantenpapier (op de bbq !), het roken van een hele zalm op een cederhouten plank, bereiden van aardappelen in een zout-askorst of poffen op hooi en het grillen van secreto Ibérico, die je best met je handen opeet. En uiteraard halen ze graag hun flambadou boven, een lange metalen steel met een kleine trechter, gevuld met vet, dat door de hitte op het vlees druppelt en voor extra smaak zorgt. Kortom, de oprechtheid van de authentieke smaken maken het makkelijker om voor één halve dag smaak en gezelligheid verkiezen boven het klimaat. Of toch liever niet?  Blijft een lastige afweging voor bewust bezorgde burgers.

https://www.lannoo.be/nl/puur-bbq