Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers
Het is een kookboek, punt. Het werd uitgegeven door Lannoo
en laat er dus geen twijfel over bestaan, het voldoet aan alle criteria van een
goed kookboek: mooie foto’s, beperkte hoeveelheid tekst, aangename vormgeving.
Opdat lezers met het boek aan de slag kunnen, wordt in een kookboek ook
steevast gewerkt met een vermelding van de precieze hoeveelheden van de
ingrediënten, een stapsgewijze beschrijving van de handeling en de vereiste
tijd. Dat laatste ontbreekt bewust. De gaartijd is nu éénmaal afhankelijk van
de temperatuur van het vuur en dus de vaardigheid en de ervaring van de chef. Ze
reiken je een vuistregel aan, hou je hand op 10 cm boven het vuur. Het aantal
seconden dat je dit kan volhouden, is een indicatie voor de temperatuur. Slik.
Nick en Kevin werden via een TV-programma bekende vuurchefs en vonden dat best
aangenaam, startten samen het Zouterover Experience Center, om daarna elk hun
eigen weg te gaan. Verwacht je niet aan een boek met de traditionele
vleesgerechten, de koude groenten en de spuitbussausen. Ze kiezen graag voor
één dominante smaak zoals bijvoorbeeld geschroeide bloemkool als aperitiefhapje.
Wat leren ze je nog? Sardientjes garen
in krantenpapier (op de bbq !), het roken van een hele zalm op een cederhouten
plank, bereiden van aardappelen in een zout-askorst of poffen op hooi en het
grillen van secreto Ibérico, die je best met je handen opeet. En uiteraard
halen ze graag hun flambadou boven, een lange metalen steel met een kleine
trechter, gevuld met vet, dat door de hitte op het vlees druppelt en voor extra
smaak zorgt. Kortom, de oprechtheid van de authentieke smaken maken het
makkelijker om voor één halve dag smaak en gezelligheid verkiezen boven het
klimaat. Of toch liever niet? Blijft een
lastige afweging voor bewust bezorgde burgers.
https://www.lannoo.be/nl/puur-bbq