zondag 11 december 2022

12.000 jaar Bos t'Ename

 Guido Tack, Pieter Blondé, Paul Van den Bremt, Martin Hermy, Nele Vanmaele



Een boek waar je niet naast kan kijken, of beter twee boeken, samen ongeveer 800 pagina’s. Voor de bijlage (bijna evenveel leesvoer) kan je op het internet terecht. Moed en intense volharding van de auteurs volstaan niet om dit klaar te spelen, ook passie en gedrevenheid. Het boek is van de hand van een team mensen die zich hun hele leven hebben toegelegd op landschap, bos, biodiversiteit en erfgoed, zowel privé als professioneel, met Guido Tack als motor. Alleen al de subtitel ‘een hoopvol perspectief’ prikkelt tot lezen. Al snel vallen begrippen als ‘titanenwerk’, ‘huzarenstuk’, ‘levenswerk’.

Het bos t’ Ename ligt in een heuvelrijk gebied, de Vlaamse Ardennen. Of het bos ’t Ename het grootste, meest unieke, oudste of meest biodiverse bos in Vlaanderen is, is niet relevant voor het boek. Het boek is in elk geval uniek, het bos exemplarisch. Je leert over tal van belangrijke historische landschappelijke ontwikkelingen getoetst aan dat ene bos, en vice versa. Met honderden foto’s, gigantisch veel kaarten en tekeningen.

Wat het meest respect afdwingt is noch het volume, noch de gigantische stapel gegevens, noch de stapel publicaties die de weg plaveiden naar het boek, noch het netwerk aan mensen, maar hoe alles zo mooi op zijn plaats valt. De persoonlijke toets, het boek is letterlijk een levensverhaal, is verweven met de inhoud. Zonder twijfel één van de beste boeken over landschap/bos die in Vlaanderen op de markt zijn. Een must voor liefhebbers en vakspecialisten.

https://noordboek.nl/boek/12-000-jaar-bos-tename/

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0