zondag 11 december 2022

De wereld is mijn atelier, kunstenaar op reis

Erik van Ommen


‘Mijn eeuwige zoektocht naar het juiste vervoermiddel om een gedachte of idee te verbeelden’ is de ultieme drijfveer van creatief duizendpoot Erik van Ommen. Bovendien is hij nieuwsgierig en verliefd op de natuur, vooral op vogels. Kortom, alles om een mooi boek te maken met tekst, foto’s, video’s en veel kunst.

Erik van Ommen is kunstenaar, maakt onder meer acryl- en olieverfschilderijen, aquarellen, etsen, lino- en houtsnedes. Reizen doet hij met zijn tweeën, en zijn reisgezel (Wilma) houdt regelmatig de pen vast. Intussen is hij bijna zeventig en kijkt achterom. Hij vertelt over zijn reizen, zowel in Afrika als in het nabije buiten- of thuisland. Inmiddels is hij helemaal zen. Enkele jaren geleden miste hij de vogels, de ruimte en de vrijheid. Hij besloot om er minimaal één dag per week op uit te trekken en vogels te tekenen. Het boek bevat tal van herinneringen aan dieren, aan beelden, aan situaties en heeft daarom een persoonlijke en oprechte toets. Het verhaal over de gids in de kano op de Zambezi die met getrokken revolver over de veiligheid van de toeristen waakt terwijl ze langs een kudde dreigende nijlpaarden varen, een boekenproject dat misliep (‘ik kon naar mijn centen fluiten’), een ets van een havik op basis van een revaliderende vogel en een es die pal voor zijn werkkamer stond, …

Leuk is dat hij ook video’s maakt. De video van Spitsbergen bijvoorbeeld laat aanvoelen dat niet alleen de BBC prachtige beelden kan maken. De video over een houtsnede illustreert dat het een authentiek ambacht is, dat niet alleen artistieke, maar ook technische vaardigheden vergt. Van Ommen is een man om jaloers op te zijn, en geen klein beetje.

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/dewereldismijnatelier.html

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0