zondag 11 december 2022

Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden, over klimaatverandering, ongelijkheid en beleid

 Wim Van Lancker & Adeline Otto



Wim van Lancker en Adeline otto zijn beiden verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. De uitgave maakt deel uit van de ‘Klimaatessays’. Het boek telt 130 pagina’s, waarvan één vierde ‘eindnoten en bibliografie’. De auteurs maken enthousiast een maatschappelijke keuze en gebruiken hun academische kennis voor een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing.

De titel vertelt veel. Twee schijnbaar erg verschillende groepen staan in dezelfde straat. Aan de ene kant de klimaatenthousiastelingen, de hooggeschoolde, jongere generaties die progressieve en zogenaamd postmaterialistische waarden als milieu, diversiteit, mensenrechten en zelfbeschikking voorstaan. Aan de andere kant de gemiddelde oudere, lager geschoolde en minder verdienende: veiligheid, zekerheid en inkomen staan voorop. Gele hesjes als symbool van veiligheid, maar ook van revolte, boosheid en chaos.

Het boek is goed geschreven met tal van leuke titels (‘Een electorale sirenenzang’, ‘De meerwaarde van Plopsaland’), heeft een stevige onderbouwing en een uitgesproken standpunt. Ze kijken niet enkel naar de officiële klimaatrapporten maar ook naar Wallace-Wells, iemand die graag spijkers met koppen slaat. De sociale ongelijkheid wordt mooi uitgelegd en verklaard: het beleid speelt mensen uit elkaar. Verdeel en heers. Een ander beleid moet de ongelijkheid wegwerken en iedereen dezelfde kansen bieden. Zo omarmen ook Gele Hesjes de bakfiets.

De toon en de vorm geven het essay soms een drammerig en/of pamfletair karakter. Het is iets te veel op de Vlaamse markt georiënteerd. De auteurs poneren hun standpunt als enige juiste keuze, ook al is die maatschappelijke gezien het meest evident (rechtvaardig, billijk, respect). Ze brengen niets nieuws, wel brengen ze de info mooi samen en kijken over het muurtje. Leuk boek om je gedachten te ordenen en te laten zien dat groepen mensen schijnbaar verschillen. Beter luisteren helpt. Doen we dat niet graag met Kerst?

https://www.aspeditions.be/en/book/waarom-gele-hesjes-niet-met-een-bakfiets-rijden/18921

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0