zondag 11 december 2022

Doorgelicht, het dierenrijk met röntgen blootgelegd

 Bram Langeveld en Arie Van ’t Riet



Als je ‘wetenschappelijke natuurboeken’ zoekt, is het geen slecht idee even bij KNNV uitgeverij te kijken. Enkele maanden geleden verscheen alweer een indrukwekkende vogelgids. Het boek ‘Doorgelicht’ is een buitenbeetje. Opvallend zijn de merkwaardige foto’s, met zwart-wit (en grijs!) als hoofdtoon én met artificiële kleuren. Ze voelen vreemd aan, wekken een gekunstelde indruk en hebben een uitgesproken artistieke toon. Hoe zit dat?

Het zijn röntgenfoto’s van dieren. Arie van ’t Riet werkte als radioloog bij een ziekenhuis. Na zijn pensionering legde hij zich volledig toe op deze hobby. Elke foto vertrekt van een collage, een biorama. Dode dieren worden in een nauwkeurig uitgezochte omgeving geplaatst met uitverkoren planten, boomschors of ander plantaardig materiaal. De röntgenfoto wordt digitaal bewerkt en gekleurd, zodat bijvoorbeeld de bloem van een klaproos contrasteert tegen de achtergrond. Arie’s fijnzinnig waarnemingsvermogen prikkelde tot vele vragen over de dieren. Wat is dit voor een beentje? Waar dient dat uitsteeksel voor? Hij zocht en vond verklaringen en verhalen bij Bram Langeveld. Er volgde een succesvolle tentoonstelling. En nu dit boek.

De samenwerking met Bram Langeveld zorgt ervoor dat het boek een verhaal heeft en veel meer is dan een stapel ‘trucjes van de foor’. Het boek loopt van de ongewervelden via de vissen, amfibieën, reptielen en vogels naar de zoogdieren. De details maken het verschil: waarom zijn kikkers uitmuntende springers? Waarom waggelen eenden? En waarom zit er een botje in de penis van een steenmarter? De auteurs prikkelen de lezer met korte zinnetjes tot bewuster (her)kijken. ‘Doorzicht’ leidt tot inzicht, bij jong en oud. Een écht ‘plaatsjesboek met een verhaal’ zoals je er (wellicht) nog geen had.

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/doorgelicht.html

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0