zondag 11 december 2022

Oude granen nieuw brood

Noor Bas, Ineke Berentschot, Dion Heerkens, Theo Jennissen


‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ zit in ons collectief geheugen, bij sommigen inmiddels wat verder weg. Over frieten heeft ‘ons Heer’ in de rituele dagelijkse broodbabbel nooit gesproken. Nu goed, over quinoa en muesli ook niet. In ons voedselpatroon neemt brood een belangrijke tot dominante plaats in, in onze taal en straatbeeld ook.

‘Goed brood heeft smaak’ stelt Beesham Soogrim, kok, bakker in Zweden en inspirator van goed brood. Hij betoogt dat goed brood gemaakt wordt van biologisch geteelde granen, liefst van oude omdat die beter in balans zijn. Het eerste deel van het boek blikt terug en staat stil bij vandaag. Het verhaal start bij de Vruchtbare Halvemaan, de selectie van grassen en granen, het sedentaire leven, een stukje geschiedenis in Nederland, even langslopen bij een molenaar, om dan te belanden bij nieuw brood, de vraag of het al of niet gezonder is, bio en niet-bio, enz.

Deel 2 beschrijft de praktijk, recepten dus, een zestigtal. In het boek staan flink wat foto’s van trotse bakkers en verleidelijke broden. Fier op hun passie. Allemaal werken ze op een heel eigen manier. De meesten wonen in Nederland. Je leest over eenkoornbrood van Gerard & Sus, de broers Krajenbrink die emmer en spelt gebruiken voor hun brood ‘de gebroeders’, brood met lupinemeel, … Je leest behoorlijk wat bakkersjargon zoals bijvoorbeeld voorrijs, narijs, bolrijs, rijskast, rijsmandjes en inschietapparaat. Een boek om van te smullen, elke dag opnieuw.

https://www.epo.be/nl/milieu-ecologie/4742-oude-granen-nieuw-brood-9789062240500.html

 

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0