Noor Bas, Ineke Berentschot, Dion Heerkens, Theo Jennissen
‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ zit in ons collectief geheugen, bij sommigen inmiddels wat verder weg. Over frieten heeft ‘ons Heer’ in de rituele dagelijkse broodbabbel nooit gesproken. Nu goed, over quinoa en muesli ook niet. In ons voedselpatroon neemt brood een belangrijke tot dominante plaats in, in onze taal en straatbeeld ook.
‘Goed brood heeft smaak’ stelt Beesham Soogrim, kok, bakker
in Zweden en inspirator van goed brood. Hij betoogt dat goed brood gemaakt
wordt van biologisch geteelde granen, liefst van oude omdat die beter in balans
zijn. Het eerste deel van het boek blikt terug en staat stil bij vandaag. Het
verhaal start bij de Vruchtbare Halvemaan, de selectie van grassen en granen,
het sedentaire leven, een stukje geschiedenis in Nederland, even langslopen bij
een molenaar, om dan te belanden bij nieuw brood, de vraag of het al of niet
gezonder is, bio en niet-bio, enz.
Deel 2 beschrijft de praktijk, recepten dus, een zestigtal.
In het boek staan flink wat foto’s van trotse bakkers en verleidelijke broden.
Fier op hun passie. Allemaal werken ze op een heel eigen manier. De meesten
wonen in Nederland. Je leest over eenkoornbrood van Gerard & Sus, de broers
Krajenbrink die emmer en spelt gebruiken voor hun brood ‘de gebroeders’, brood
met lupinemeel, … Je leest behoorlijk wat bakkersjargon zoals bijvoorbeeld
voorrijs, narijs, bolrijs, rijskast, rijsmandjes en inschietapparaat. Een boek
om van te smullen, elke dag opnieuw.
https://www.epo.be/nl/milieu-ecologie/4742-oude-granen-nieuw-brood-9789062240500.html
De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van
BBL.
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0