Charlotte Marres en Olle Swerts
Een origineel boek dat moeilijk in één trefwoord kan worden
gevat. Het is zonder twijfel een (zeer) mooi boek, met schitterende foto’s over
voedsel, of beter, verleidelijke foto’s van bijvoorbeeld een aanlokkelijke
picknickmand, een boomstam met een geopende wijnfles, een glas wijn en enkele
kruiden, een groep mensen keuvelend in een voedsellandschap, een houtvuur met
een gigantische stapel verse groenten en kruiden, schapen in de heide, ...
Sfeer mét inhoud dus.
Het boek draait om de passie voor eten en drinken én de
aandacht voor de mens achter het voedsel, de voedselproducent of -verzamelaar.
De auteurs willen mensen samenbrengen en hun verhalen beluisteren in een
aangename omgeving. ‘Kook samen, vier het leven’ is hun levensmotto. Ze
bezoeken twaalf voedselproducenten, waarvan twee in Vlaanderen: Le Monde des
Mille Couleurs in Ieper (die noemen zichzelf ‘Wild Farmers’) en de aspergehoeve
Lavrijsen in Herk-de-Stad. Ze besteden aandacht aan graan, aardappel en lam,
maar zoeken ook naar eetbare paddenstoelen, oesters en kreeft. Niet voor
vegetariërs dus! Ze laten de voedselproducenten aan het woord en koken samen.
Elkaar beluisteren, tijd delen aan het vuur en intussen genieten. Naast voedsel
komt er steevast wijn op tafel, meestal uit Italië. De auteurs runnen ook een
wijnwinkel en bijna alle wijnen komen daar ook uit. Ze zijn niet de enige
Nederlanders met een mercantiel trekje.
De beelden van smeulende houtblokken met kringelende
rookpluimpjes, een klassiek 4X4 voertuig om de zware buitenkeuken te verslepen,
vlees en geïmporteerde wijn kunnen in 2022 uiteenlopende emoties oproepen. Maar
ze passen naadloos bij de boodschap: diepmenselijke verhalen aan het vuur met
gepassioneerde voedselproducenten. Een mooi boek over ‘samen, verhalen en
goesting’.
https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/de-buitenkeuken/
De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van
BBL.
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0