zondag 11 december 2022

De buitenkeuken, verhalen, wijn en recepten rond vuur

Charlotte Marres en Olle Swerts




Een origineel boek dat moeilijk in één trefwoord kan worden gevat. Het is zonder twijfel een (zeer) mooi boek, met schitterende foto’s over voedsel, of beter, verleidelijke foto’s van bijvoorbeeld een aanlokkelijke picknickmand, een boomstam met een geopende wijnfles, een glas wijn en enkele kruiden, een groep mensen keuvelend in een voedsellandschap, een houtvuur met een gigantische stapel verse groenten en kruiden, schapen in de heide, ... Sfeer mét inhoud dus.

Het boek draait om de passie voor eten en drinken én de aandacht voor de mens achter het voedsel, de voedselproducent of -verzamelaar. De auteurs willen mensen samenbrengen en hun verhalen beluisteren in een aangename omgeving. ‘Kook samen, vier het leven’ is hun levensmotto. Ze bezoeken twaalf voedselproducenten, waarvan twee in Vlaanderen: Le Monde des Mille Couleurs in Ieper (die noemen zichzelf ‘Wild Farmers’) en de aspergehoeve Lavrijsen in Herk-de-Stad. Ze besteden aandacht aan graan, aardappel en lam, maar zoeken ook naar eetbare paddenstoelen, oesters en kreeft. Niet voor vegetariërs dus! Ze laten de voedselproducenten aan het woord en koken samen. Elkaar beluisteren, tijd delen aan het vuur en intussen genieten. Naast voedsel komt er steevast wijn op tafel, meestal uit Italië. De auteurs runnen ook een wijnwinkel en bijna alle wijnen komen daar ook uit. Ze zijn niet de enige Nederlanders met een mercantiel trekje.

De beelden van smeulende houtblokken met kringelende rookpluimpjes, een klassiek 4X4 voertuig om de zware buitenkeuken te verslepen, vlees en geïmporteerde wijn kunnen in 2022 uiteenlopende emoties oproepen. Maar ze passen naadloos bij de boodschap: diepmenselijke verhalen aan het vuur met gepassioneerde voedselproducenten. Een mooi boek over ‘samen, verhalen en goesting’.

https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/de-buitenkeuken/

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0