zondag 11 december 2022

De groene planeet, het verborgen leven van planten

Simon Barnes


Simon Barnes is dan wel de (hoofd)auteur, het boek is gemaakt naar de gelijknamige televisieserie van Sir David Attenborough en zijn team, ongeveer 500 mensen. In het boek wordt veelvuldig verwezen naar de documentaires van Attenborough en naar de bevindingen waarmee ze op bepaalde momenten het verschil maakten.

Wat maakt onze planeet zo aantrekkelijk? Lang werden “de dieren” naar voor geschoven. Recent onderzoek laat zien hoe cruciaal ook planten zijn: ze leveren zuurstof, energie en voedsel, spelen een rol in de watercyclus en leven op een tijdschaal die we niet kunnen vatten. Peter Wohlleben vroeg de laatste jaren vooral aandacht voor de relaties tussen planten en emotie, dit boek legt de nadruk op het functionele aspect.

Het verhaal start met de tropen, hét plantenparadijs, gevolgd door de woestijn, de jaargetijden, water en mens. Naast de tekst staan een groot aantal uitstekende beelden. Vooral de bewegende beelden (met links naar de documentaires) ogen spectaculair, zoals bv. de verspreiding van stuifmeel of een piraputanga. Verder maak je een uitgesponnen wereldreis en lees je wat een haboob is, leer je waarom olifanten in Zimbabwe de baobabs vernielen, ontmoet je sequoia’s in Californië en meet je marimo’s (mosballen) op de zeebodem. Het beeld van het poolvoswelpje in een IJslandse bloemenweide doet je smelten, terwijl het Hallerbos je even terug in België brengt. De tekst is vlot geschreven, in korte, heldere zinnen, nauwgezet geredigeerd. Een echt Attenborough-product: mooi, leerrijk en met een positieve boodschap. “De mensheid staat op een kruispunt. Als we naar de planten kijken, kunnen we moeiteloos de juiste keuze maken”.

https://www.lsamsterdam.nl/boek/de-groene-planeet/

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0