zondag 11 december 2022

Wiskunde

Ann Dooms



“Oedipus en Cleopatra zaten samen in bad. Plots riep Cleopatra uit: ‘Joepie! Ik heb het gevonden, 2 + 3 = 4’.” Complete non-sens. Maar hoe zit dat weer in elkaar? Waarom kan elke daklegger, met wat moeite, zo precies een dak leggen met enkel een meter? Pythagoras. Een schitterend boek voor pubers die het helikopterbeeld over wiskunde willen bijvijlen. Omdat ze wellicht liever filmpjes kijken, zal het makkelijk belanden bij vijftigplussers die in ’t geniep hun vervaagde kennis willen actualiseren.

Dooms is zonder twijfel bovengemiddeld intelligent, speelt met taal en wiskunde en heeft een ondeugend trekje. Wie durft nu een boek over wiskunde schrijven en ongegeneerd spreken over ‘absolute mindfuck’? Ze schrijft regelmatig korte stukjes in De Tijd en telkens toont ze aan dat alles in ons leven bepaald wordt door wiskunde, de koningin der wetenschappen. Ze legt bevattelijk geometrie uit, de relatie tussen taal en rekenen, vertelt honderduit over experimenten, de zwaartekracht, planeten, over tientallen wiskundigen zoals Fibonacci, Galilei, Gauss, Stevin en Turing. Voor de gepassioneerde reizigers legt ze zelfs de Hilbert-paradox uit. Of nog, in een hotel met een oneindig aantal kamers is er altijd een kamer vrij voor een nieuwe hotelgast. Hé? Lezen maar.

De combinatie van het helikopterbeeld, de bevattelijkheid van de verhalen en vooral de speelsheid van de taal maken het een schitterend boek. Wat te denken van titels als ‘pietje-precies’, ‘hangslot aan je digitale pakje, ‘te weinig tijd’ … Met de titel “wie lui is, moet slim zijn” verlaat ze met zwier het abstracte wiskundejargon. Om het in haar taal te vertellen: “Ze vertelt een verhaal van ‘ia’ tot ‘ai’”.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/wiskunde

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0