Yvette van Boven
‘Uitgebreid tafelen gevolgd door een wandeling’ is een Vlaamse klassieker, maar Van Boven vindt het maar niets. Eerst wandelen, nauwgezet rondkijken, bewust plukken en verzamelen, thuis grondig selecteren en indien nodig drogen. Daarna pas koken en tafelen. Nog beter: vooruitziend vooraf op pad gaan.
Het boek bestaat uit twee delen: een herbarium en recepten.
De natuur biedt ons een rijkelijk gevulde schotel, we kunnen (selectief!) plukken
en consumeren. Van Boven bespreekt het volledige proces. Ze legt uit waarom het
haar fascineert, hoe je op pad gaat en welke planten je plukt. In het
herbariumdeel bespreekt ze een vijftigtal planten. Elke plant krijgt links een
paginagrote foto van enkele gedroogde exemplaren, en rechts een kleine foto en
veel informatie: de naam (Nederlands, Latijn, Engels), de eigenschappen, de
vindplaats, het gebruik, de smaak en enkele gerechten. In deel 2 vind je de
recepten.
Net zoals in kookboeken is er veel aandacht besteed aan de
foto’s. De gedroogde planten roepen een aparte sfeer op, voor velen een
herinnering aan het herbarium-ploeterwerk in de middelbare school. Je vindt ook
recepten voor pizza, ketchup en mayonaise, wereldvreemd is Van Boven dus echt niet.
Het herbarium is wetenschappelijke getoetst. Opvallend is de
emotionele toets in de tekst, soms op een ongedwongen, nonchalante tot
laconieke toon, met woorden of zinnen die in Vlaanderen weinig gebruikt worden:
saus kan ‘gaaf’ zijn, of ‘raus niet meteen …’. Soms gaat ze nog wat verder:
“als u dat nog niet wist, vraag ik u om …”, of de droge mededeling dat de zon
op gaat in het oosten. Te Nederlands voor de Vlaamse markt? Zou jammer zijn,
want we wisten al dat de zon opgaat in het oosten.
https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/van-boven-in-het-wild/
De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van
BBL.
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0