zondag 11 december 2022

Het hemelboek, over weer, wolken en regenbogen

Sarah Devos



Herders en duivenmelkers turen voortdurend naar de hemel, een onbegrensd wolkenparadijs. Ze hebben jarenlang nauwlettend gelet op alle mogelijke oorzaken van weersveranderingen, informatie uitgewisseld en opgeslagen. Volleerd lezen ze de nabije toekomst en sturen voortdurend hun keuzes bij. Maar hoe doen ze dat? Sarah Devos ontfutselde hun geheimen en maakte een hemels boek.

‘Het hemelboek, over weer, wolken en regenbogen’ is een cursus. En toch is dit een uitstekend en aantrekkelijk boek. Het weer is een zeer frequente gespreksopener, en bepaalt elke dag mee wat we doen of niet doen. Het boek is een typisch “Sarah Devos product”. Sarah Devos liep cursus bij Volkssterrenwacht Urania. De vakmensen plozen haar teksten minutieus uit en staan garant voor de inhoudelijke correctheid. Ze schrijft en verzorgt de illustraties, en deelt zo haar verwondering met de lezer. Het boek is tot in de puntjes verzorgd en een bekoorlijk en intrigerend product.

Wat staat er nu allemaal in een cursus nefologie, ofwel wolkenkunde? Je leest over de atmosfeer, aanlandige en aflandige winden, luchtdruk, de straalstroom, de basiswolken (cirrocumulus, nimbostratus en nog acht andere), Saharazand, orkaan, regenboog, poollicht en thermiek. Devos sluit af met ‘klimaatalarm’. Frank Deboosere en zijn collega’s begrijpen wordt nu kinderspel. De taal is erg speels (“Wat keert er aan de keerkring?”). En in diverse kaderstukjes worden schijnbaar eenvoudige vragen beantwoord. Wat niet verschilt van andere cursussen is dat kennen en begrijpen een (stevige) inspanning vereisen. Die inspanning is alvast wederzijds.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/het-hemelboek-9789022337837/

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0