zondag 11 december 2022

De wesp, de geheimen van een onmisbaar insect

Seirian Sumner


Heb je ooit al met Aristoteles, Aris voor de vrienden, op het hoogste punt van Athene, gedineerd met geitenbokjesbout en fassolatha en gekeuveld over Darwin en Mendel, Google Earth en Street View? Twijfel niet: dit diner is een breed uitgesponnen fictief overleg over de wesp tussen Aristoteles, de eerste bioloog die over bijen publiceerde, en de auteur van het boek. Want zoals de Amerikaanse bioloog Margaret Warner Morley zei: “de wesp is een filosoof”.

Wespen zijn genadeloze roofdieren, moordenaars, gevleugeld schorem. Seirian Sumner neemt het als ware wespenadvocaat voor de wel honderduizenden soorten op. Na drie lijnen ben je al zeker, Seirian Sumner schrijft zalig. Ze is topentomoloog, insectenspecialist dus, en gedragsecoloog verbonden aan het University College in Londen. Ze schotelt de lezer fantastische zinnen voor als: “Het geneert me dat ik niet beschik over de empirische overtuigingskracht die de aristotelische retorici van me verwachten. Na meer dan 2400 jaar hadden we meer moeten weten”.

Als je vlot wil lezen, is kennis van biologische begrippen een voordeel. Ze spreekt over endoparasitoÏdisme, metapleuraal, onbewust antromorfisme. Vergis je niet, het leest als een meeslepende roman maar het is wetenschap. Bijna ongemerkt lepelt ze stapels info in.

Ze vertelt over de rol van de wesp in het ecosysteem (‘een doolhof van heimelijke orde’), hoe ze in groep leven en welke rollen ze hebben (‘rebellie, politieke spelletjes, monarchieën’), hoe ze informatie doorgeven, wat hun belang is, … Volgens haar is de mens onvoorstelbaar oneerlijk door het bejegen van de bij en het haten van de wesp. “In wespen zitten schatten verborgen die relevant zijn voor onze eigen cultuur, ons overleven, onze gezondheid en ons geluk.” Passie, geestig, leerrijk, belezen, uitstekend geschreven, en creatief.

Geerdt Magiels, erudiete recensent voor wetenschappelijke boeken, en Hans van Dijck, de vlinderprof, hebben meer dan gelijk in hun lof.

https://nieuwamsterdam.nl/product/7018/

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0