zondag 11 december 2022

Fascinerend leven, een geschiedenis van de biologie

Johan Braeckman en Linda van Speybroeck (red.)




Harde kaft, niet goedkoop, 742 pagina’s, kleine druk en tot slot twee namen die spontaan met filosofie worden geassocieerd. Volgens de titel gaat het nochtans over biologie. Op dat ogenblik weet je al met zekerheid dat het boek veel meer biedt dan op een luie zaterdagochtend door een weekendkrant-bijlage kuieren. De inleiding alleen al telt 20 pagina’s, de bibliografie, de auteursinformatie en het register 80: tijd voor het échte werk.

Het boek verscheen een eerste keer in 2013, en kreeg na een lange incubatietijd een update en een verdieping. Het boek bevat 27 bijdragen van een twintigtal auteurs, bijna allemaal academisch specialisten. De bijdragen staan chronologisch, startend bij de oudheid en eindigend met de toekomst. De keuze voor de biologie als discipline was – voor de auteurs - voor de hand liggend: fysica was de wetenschap van de 20ste eeuw, biologie die van de 21ste eeuw.

Wat wist Aristoteles over biologie en waarom bleef hij tot in de middeleeuwen onaantastbaar? Wanneer werd de bloedsomloop ontdekt en welke effecten had dit? Wie ontdekte de fotosynthese en hoe? Wat was de rol van Jean-Baptiste Lamarck in de evolutiebiologie? Hoe legde Alexander von Humboldt de basis van de ecologie? Welke rol zal ons brein spelen in de toekomst? De vragen maken één zaak duidelijk, het gaat over veel meer dan louter biologische feiten, het gaat over de context, de gedachtegang, de (maatschappelijke) kijk op naakte feiten. De chronologie is een absolute meerwaarde. Elke bijdrage is een weloverwogen puzzelstukje in een geheel waarbij het denken van één of meer kernfiguren in een breder kader komt (bijvoorbeeld de vervlechting van biologie met religie, wetgeving en mythologie). Al die erudiete schrijvers (bv. Hans Mulder) laten meewerken, vraagt om een vooraf netjes uitgesponnen verhaal. Uitmuntend werk van de redactie.

https://www.academiapress.be/nl/fascinerend-leven

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0