zondag 11 december 2022

Wild van Europa, een fascinerende blik op de allermooiste plekken

 Wouter Pattyn



Wouter Pattyn verbaasde in 2014 met zijn unieke luchtfoto’s van vele Vlaamse natuurgebieden. Zijn recente ‘Wild van Europa’ is geen relaas van een misnoegde voorzitter van de EU of een verslag van een droom van asielzoeker, nee, het is een kijkboek.

De subtitel legt de lat hoog. Wouter Pattyn reisde doorheen Europa en selecteerde twaalf gebieden verspreid over 10 landen. Voor hem is fotografie een hulpmiddel bij de straffe reisverhalen, voor de kijkende lezer is het net andersom. Zijn boodschap spoort samen met die van vele andere natuurfotografen, genieten van de schoonheid van Moeder natuur, in beeld gieten van emoties, met verwondering als belangrijkste. Wat al de natuurfotografen graag vertellen, is het proces van ‘making off’. Nat, kou, wachten en wachten tot zelfs Godot uit beeld verdwijnt, miserie, en vooral toeval en geluk.

Wouter passeerde in IJsland en zag het noorderlicht, waadde doorheen moerassen in la Brenne, genoot van nevelslierten, ontmoette een muskusos in het nationaal Park Dovrefjell. Het beeld van de Bruine beren (‘twee mollige belhamels’) in Finland is inderdaad fascinerend. Knappe foto’s en een beetje geluk. Je kan Wouter nareizen. Bij elk gebied wordt beknopt reisinformatie vermeld, zoals bereikbaarheid, logeermogelijkheden en andere hotspots. Soms zelfs een GPS-code. Als je wil genieten van je reis probeer dan zo’n foto’s niet te evenaren. Onbegonnen werk.

https://www.lannoo.be/nl/wild-van-europa

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0