zondag 11 december 2022

Hier begint de natuur

Caro Van Thuyne



Net zoals het project “onze natuur” laat Caro van Thuyne je genieten van de natuur in je nabijheid, met dit verschil dat ze resoluut kiest voor het woord. De pracht ligt om de hoek. Haar taalvirtuositeit herleidt elke recensent tot een kleuter die zijn eerste woorden stamelt. Caro van Thuyne is een gelauwerd auteur en schreef nu haar eerste non-fictie boek. Ze heeft een oneindige fantasie, gebruikt schitterende beelden en een schijnbaar onuitputtelijke woordenschat, hoewel je nooit een woord moet opzoeken.

Het boek heeft een eenvoudige opbouw. In het boek staan ook een tiental illustraties van Wiske Vandendriessche. De verhalen van één tot twee pagina’s werden gebundeld per seizoen, startend en eindigend met ‘De winter’. Je leest geen jaartal of exacte datum, het tijdstip van zonsopgang en – ondergang geven aan of het zomer- of wel wintertijd is, de vermelding van de maand is meer voor de sfeer.

Van Thuyne beschrijft wat ze ziet als ze even naar buiten kijkt, ergens buiten zit of wandelt. Vogels spelen een belangrijke rol. Stakerige appelaars, silhouetten als donkere puntmutsen, gillend giechelen van een doodaarsje, wilgen als bonkige landmannen, hun armen aan hun voeten, de zon aait nog even de achterkant van de bomen, het dode hart van een knotwilg is een auditorium van elfenbankjes, … In één van de mooiste stukjes beschrijft ze hoe ze op een bankje zit en naar kolibrievlinders kijkt en een intense zin krijgt om ze te aaien. ‘Maar we bleven roerloos zitten en deden niets anders dan kijken en luisteren en ons bevoorrecht voelen.’

Haar woorden en beelden zijn zo overweldigend dat het boek niet geschikt is om in één ruk uit te lezen. Bovendien, het zou ongepast zijn en getuigen van een mateloos gebrek aan respect voor de auteur en haar boodschap. Ze voegt een dimensie aan de non-fictie toe. Ze is onbevangen, neemt waar en beschrijft subtiel en subliem. Elke dag genieten van kleine dingen om ons heen.

https://nl.lusterpublishing.com/products/hier-begint-de-natuur

De tekst werd gepubliceerd op 6 december 2022 op de site van BBL.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar-0